Hobi bahçeleri tasarısı yasalaştı

Hobi bahçeleri tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek yasalaştı. Düzenleme ile hobi bahçeleri başta olmak üzere tarım arazilerinin amacı dışında kullanılmasına 3 yıla kadar hapis cezası ve idari yaptırım cezaları verilecek.

Abone ol

Koronavirüs salgınıyla birlikte satışları rekor seviyelere yükselen hobi bahçeleri ile ilgili beklenen yasa çıktı. Hobi bahçelerine dair hükümleri içeren torba kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.

Yasaya göre tarım arazilerinin hobi bahçesi gibi yöntemlerle amacı dışında kullanılmasına aracılık edenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, 100 günden 1000 güne kadar adli para cezası verilecek.

Bundan böyle verimli araziler üzerine hobi bahçesi kurulamayacak. Kooperatif, şirket ya da şahıslar tarafından arazi bütünlüğünü bölerek satılamayacak. Kanuna uymayan tüzel kişilere 50 bin liradan 250 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Tarımsal arazilerin kullanım amacına uyulması zorunlu olacak. Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu da yeni uygulamayı olumlu karşılıyor.

Bugüne kadar yapılmış izinsiz bütün yapılar, bir ay içinde belediyeler veya il özel idarelerince yıkılacak. Yıkım masrafları Tarım ve Orman Bakanlığı'nca karşılanacak. Ancak bakanlık bu masrafları sorumlularından tahsil edecek. Yıkımın ardından bu araziler yeniden tarım üretimine uygun hale getirilecek.

Karara rağmen bir ay içinde belediye veya il özel idarelerince yıkılmayan yapılar bakanlık tarafından yıkılacak. Bu durumda yıkım masrafları yüzde 100 fazlası ile ilgili belediye veya il özel idaresinden tahsil edilecek.

Ayrıca tarımsal arazileri amacı dışında kullananlara da yaptırım geliyor. Bozulan arazinin her bir metrekaresi için 10 lira idari para cezası verilecek. Büyük ova koruma alanı sınırları için bu cezalar iki katına çıkarılabilecek.

ulusa.com.tr

Hakkari rafting şampiyonasına ev sahipliği yaptı Yurt Anamur'daki orman yangını kontrol altına alındı Yurt Anamur'da orman yangını Yurt Sahte içki can almaya devam ediyor Yurt