BM İsrail'e 'dur' dedi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail'in Filistin topraklarında faaliyetlerini durdurmasına karar verdi. ABD, ilk kez İsrail Filistin meselesine dair bir konuda çekimser oy kullandı. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, "ABD, Ortadoğu'daki tek müttefiki olan İsrail'i terk etti. Obama’nın dostluğunun ardından kalbimiz sızlıyor" dedi. ABD’nin yeni başkanı Donald Trumph da kararın ardından, diasporaya "20 Ocak’tan sonra her şey değişecek" mesajı gönderdi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler, İsrail’in Filistin’deki işgal faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurmasına karar verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada ABD ilk kez İsrail’i desteklemeyerek çekimser oy kullandı.

2011'de İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerini kınayan karar tasarısını veto eden, İsrail’in Filistin politikasını büyük ölçüde destekleyen ABD’nin tutumu kararın çıkmasında önemli rol oynadı.

İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden karar, 14 oyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde kabul edildi.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, ABD’nin çekimser kalmasından dolayı büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi.

İsrail'in Kanal 2 televizyonuna konuşan Yuval Steinitz , "ABD, Ortadoğu'daki tek müttefiki olan İsrail'i terk etti. Sekiz yıllık dostluğun ardından kalbimiz sızlıyor" ifadelerini kullandı.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power konuya ilişkin bir değerlendirme yaptı.

İsrail’in 50 yıldır Filistin topraklarında yerleşim faaliyetleri içinde olduğunu kaydeden Power, “ABD, bu faaliyetlerin artık durması gerektiği mesajını gönderiyor” dedi.

BM kararının ardından ABD’nin 20 Ocak’ta göreve başlayacak yeni başkanı Donald Trump da bir açıklama yaptı. Trump, “Birlemiş Milletler’de de görüldüğü gibi, her şey 20 Ocak’tan sonra değişecek” dedi. Trump’ın bu sözleri diasporaya “meydan okuma” şeklinde yorumlandı.

ABD ile İsrail arasında özellikle ekonomik anlamda güçlü bağlar bulunuyor. ABD ekonomisinin önemli bir bölümünü Amerika Yahudileri’nin ve İsrail diasporasının yönettiği biliniyor.

ABD’nin yeni başkanı seçilen Donald Trump, ABD ekonomisini yönlendiren her türlü lobiye karşı olduğunu, gerekli önlemleri alacaklarını söylemişti.

Belçika Türk Federasyonu binası önüne bombalı paket bırakıldı Dünya Halep'teki son militanlar da kentten ayrıldı Dünya Kirby bozgunu itiraf etti Dünya Fransız Engie, Sinop NGS'den çekildiği haberlerini yalanladı Dünya