Barzani referandumu yaptı, çatışmalar başladı, gözler sınır hattında

"Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürt yerleşimlerinin bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?" İşte bugün Irak'ın kuzeyinde yapılan refarandumda bu soru soruldu... Irak Bölgesel Yönetimi, bölünme referandumundan vazgeçmeyerek sandık başına gitti. Oy verme işlemi sabah saat 8'de başladı. Referandumla birlikte çatışmalar da başladı. Türkmen kenti Tuzhurmatu'da peşmerge ile Haşdi Şabi arasında çatışma çıktı. 2 peşmergenin öldüğü belirtildi.

Abone ol

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, bölünme referandumu için sandık başına gitti. Türkiye başta olmak üzere birçok ülkenin "meşru görmediği" bağımsızlık referandumunda oy verme işlemi sabah saat 8.00 itibariyle başladı.

Bölgesel yönetim başkanı Mesut Barzani de sandığa giderek oy kullandı.

Sandığa gidenlere, "Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürt yerleşimlerinin bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?" sorusu yöneldi. Soruda, Kerkük, Diyala ve Ninova, "Kürt yerleşimleri" olarak tanımlandı.

Referandum devam ederken Erbil'den peş peşe açıklamalar da geldi. Önce bölgesel yönetim başbakanı Neçirvan Barzani, "Bugün Kürt bölgesinde gördüğümüz, sonraki gün bağımsızlık ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor" açıklamasında bulundu. Barzani, anayasaya aykırı kabul edilen referandumun asla Türkiye'ye bir tehdit niteliğinde olmadığını iddia etti.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani'den de benzer bir açıklama geldi. Kubad Talabani, “Bugün Kürdistan’da yaşanan durum hiçbir komşumuza tehdit değildir. Halkımızın görüşünü alma süreci başlatıldı” dedi.

Referandumla birlikte çatışmalar da başladı. Türkmen kenti Tuzhurmatu'da peşmerge ile Haşdi Şabi arasında catışma çıkktı. İki peşmergenin öldüğü belirtildi.

Çatışmalardan seken bir katyuşa roketi de Tuzhurmatu şehir merkezine düştü. Tuzhurmatu'da durum gergin.

Oy verme işlemi sürerken gözler de sınır hattındaydı. Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması gündemdeyken gün içinde "kapı kapatıldı" haberi düştü ajanslara. Ancak Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci "kapılar kapatılmadı" dedi. Kapı kapatılmadı ancak geçişler gözle görülür bir şekilde azaldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri de tatbikatı sürdürdü. Bir haftanın geride kaldığı tatbikatta güvenlik önlemleri de artırıldı.

ulusal.com.tr

FETÖ, TSK'nın kripto cihazlarına sızmış Gündem RTÜK Rudaw TV, K24 ve Waar TV'yi Türksat'tan çıkardı Gündem Tuncer Kılınç'tan S-400 değerlendirmesi Gündem Bozdağ: Terör terördür, terörist teröristtir vatanı milleti mezhebi olamaz Gündem