7 bin yıllık enstrüman Ney

Sümerlerden kalan Tasavvuf musikisinin vazgeçilmez çalgılarından olan Ney, 7 bin yıldır önemini koruyor. Ney'i üflemesi kadar yapması da zor. Peki, Ney nasıl yapılır? İşte bu sorunun yanıtı.

Abone ol

"Sazlıktan nefese" 7 bin yıllık yolculuk Sesi insani sebepsiz yere ağlatabilir. Üzerindeki her bir deliğin bir anlamı vardır. Güçlü tınısıyla ruhu başka alemlere taşır. Ney, 7 bin yıldır önemi koruyor...

Ney'in Sümerliler tarafından 4'üncü yüzyılda icat edildiği rivayet edilir. Özellikle tasavvuf musikisinin vazgeçilmezidir.

Ney üflemek ustalık ister. Ney üflemeyi öğrenmek bazen aylar bazen yıllar sürer. Üflemesi kadar yapımı da zor. Sazlıklardan boğumları ve çapı uygun olan kamışlar toplanıp kaba temizliği yapılır. Daha sonra en az bir yıl kurumaya bırakılır.

İnsan gırtlağının yapısı gibi 9 boğumluk kamışlar, kuruduktan sonra ince temizliğe alınır. İçi boşaltılır ve iki hafta yağ dolu bir kutuda tutulur. Yağdan çıkarılan ve ısıtılarak düzeltilen kamışın iki ucuna da kırılmasını önlemek için çelik, gümüş veya altından belli incelikte parazvane takılır ve başpare de eklenip perdeler açılır.

Son işlem akort. Kamış, ses kutusu denilen en üst boğum kısaltılarak akort edilir.

ulusalkanal.com.tr

Kumpas şehidi Ali Tatar ödülleri sahiplerine verildi Kültür Sanat İzmir'de öğretmenlere tiyatro eğitimi Kültür Sanat "Kudüs ya da Leyla-Sumud" oyununun galası yapıldı Kültür Sanat "Yunan Gravür Sanatının 100. Yılı" sergisi açıldı Kültür Sanat