İmam Abdullah Zaviyesi taşınıyor

Ilısu Barajı göl alanında kalan tarihi eserler, Türkiye’de geçen yıl ilk defa uygulanan projeyle, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na taşınıyor. Bu kapsamda İmam Abdullah Zaviyesi, türbe, minare ve müştemilat olarak üç bölüm halinde taşınması planlandı. 850 ton ağırlığındaki zaviyenin türbe bölümünün, yeni yerine nakli tamamlandı.

Abone ol

540 yıllık Zeynel Bey Türbesi ve bin 500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı’nın ardından İmam Abdullah Zaviyesi’nin türbe bölümü de Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’ndaki yerine taşındı.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce, Ilısu Barajı HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma Kurtarma Çalışmaları kapsamında bir proje hayata geçiriliyor. Geçen yıl ilk defa uygulanan projeyle, baraj gölü alanından çıkarılan tarihi eserler yeni yerine taşınıyor. Çalışmalar sürüyor.

Bu kapsamda, İmam Abdullah Zaviyesi'nin türbe, minare ve müştemilat olarak üç bölüm halinde taşınması planlandı.

850 ton ağırlığındaki zaviyenin türbe bölümü gece, 256 tekerlekli, kendinden tahrikli modüler sistem aracına yüklendi. Sabah saat 06.00’da başlayan çalışma ile yaklaşık 2 bin 400 metre uzaklıktaki Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na nakli tamamlandı.

Zaviyenin minare bölümünün de hafta içinde taşınacağı belirtildi.

Zaviye 12’inci yüzyılda Artuklular zamanında yapılmış, Eyyubiler döneminde İmam Abdullah’ın kabri esas alınarak yeniden şekillendirilmişti. 1478 yılında Akkoyunlular zamanında restorasyonu yapılmıştı. Zaviyede, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de çeşitli restorasyonlar yapıldığı bilgisi var.

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren, önemli mimari yapıların taşınması, bazılarının ise yerinde korunması ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Sıra da Kızlar, Süleyman Han, Koç, El-Rızık camileri ve Orta Kapı’nın olduğunu söyledi.

Adıyaman'da 1 ton dondurma dağıtıldı Yurt Sakarya'da fabrikaya silahlı saldırı Yurt Samsun'da uyuşturucu operasyonu Yurt Silopi'de futbol okulu Yurt