Bir tarih daha rant kapısı oluyor

İstanbul’da tarihi bir bina daha AKP lilerin isteği ve oy çoğunluğu ile Rezidans ve AVM’ye kurban gidecek gibi gözüküyor!

Abone ol

İstanbul’da tarihi bir bina daha AKP lilerin isteği ve oy çoğunluğu ile Rezidans ve AVM’ye kurban gidecek gibi gözüküyor!

Şişli Okmeydanı’nda bulunan 119 yıllık tarihi Darülaceze binasının bulunduğu alana AVM ve rezidans yapılacağı ve 17Aralık operasyonda adı geçen, Sabah-ATV’nin sahibi ve üçüncü havaalanı projesinin konsorsiyum ortaklarından Kalyon İnşaat’ın sahibi Orhan Cemal Kalyoncu’ya (Kalyon İnşaat) devredileceği iddia edildi.

Şirketlerin önce Şişli Belediyesi'nde nabız yokladığı, buradan olumlu sinyal alamayınca İBB'ye başvurdukları öğrenildi. Alanda inşaat izninin verilmesi durumunda alandaki tarihi binanın korunup korunmayacağı, Darülaceze'ye ait birimlere ne olacağı ise merak konusu. İnşaata izin verilmesi durumunda Darülaceze'ye ait bazı birimlerin Kayışdağı'ndaki Darülaceze alanına taşınması da konuşulan ihtimaller arasında.

İBB CHP’li Meclis üyesi Hasan Tapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nin 2014 yılı Kasım ayı toplantısında verdiği yazılı soru önergesinde 119 yıllık tarihi Darülaceze binasının bulunduğu alana 30-40 katlı rezidans, AVM yapılacağı iddiasını gündeme taşıdı.

Hasan Tapan hazırladığı yazılı soru önergesini İBB Meclisinde sözlü okuyarak, İBB Başkanı Kadir Topbaş’a şu soruları sordu

Şişli Okmeydanı’nda halen 70 çocuk 700 erişkin olmak üzere toplam 770 kişinin barındığı ve yaklaşık 27 bin metre kare alan üzerinde kurulu olan Darülaceze’nin burada tahliyesine yönelik planının olup olmadığını sorgulayan CHP İBB Meclis: “ve buraya 40 katlı lüks konutların yapılacağı bilgisi doğru mudur? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanın Darülaceze’nin devri için gerekli işlemleri yapması için herhangi bir yazılı ve sözlü bir talimat aldınız mı? Darülaceze binaları ve arsalarının Kalyon İnşaata devredilmesi ve arazinin imar plan tadilatının yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisine kısa zamanda İBB tarafından önerge sunulacağı doğru mudur?

1895 yılında Sultan II. Abdülhamit tarafından kurulan kurum kurulduğu günden bugüne 30.000’i çocuk olmak üzere toplam 72.000 kişiye ev sahipliği yaptı. Halen 650’ye yakın insanımızı kuruluş felsefesinden ödün vermeden barındıran Darülaceze din, dil, ırk, cinsiyet ve mezhep farkı gözetmeksizin cami, kilise ve havrasıyla dünyada eşi benzeri olmayan bir hayır kurumudur.

Toplam 27.000 m2’lik bir alan üzerinde kurulan Darülaceze bünyesinde 7 aceze (düşkünler) servisi, bir poliklinik, bir çocuk kreşi, içinde kütüphanesi bulunan rehabilitasyon merkezi, fırın, 3000 kişiye yemek yapabilecek kapasitede modern bir mutfak, kesimhane, kurban etlerini 1 yıl süre ile muhafaza edebilecek buzhane, çamaşırhane ve kurumun ihtiyaçlarına cevap verecek ölçüde terzihane, matbaa, marangozhane, ayakkabı tamir atölyesi, demirhane mevcuttur. T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı ve kendine özel bir nizamname ile yönetilen Darülaceze; gönüllüleri, çalışanları ve acezeleri ile büyük bir ailedir

119 yıllık Darülaceze, kurulduğu günden bugüne tüm ihtiyaçları ile işletim giderlerinin tamamını hayırseverlerin bağışları ile karşılamış ve devlete bağlı olmasına rağmen varlığını devlete yük olmadan sürdürmüştür. Şişli Okmeydanı’nda hala 70 i çocuk 700 erişkin olmak üzere 770 kişi barınmaktadır.

Derya Derviş

ulusalkanal.com.tr

Subay ve dayanıklılık Gündem Mustafa Kemal Atatürk: İnsanın insan tarafından sömürülmesi sistemi ortadan kaldırılmalıdır Gündem CHP'de yeni yasak! Gündem Türkiye'nin eşkıya geleneği Gündem