Bakan Gül'den yeni Anayasa açıklaması

Yeni anayasa tartışmaları her gün yeni açıklamalarla sürüyor. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, egemenlik ve bağımsızlık temelinde yeni Anayasa oluşturulacağını söyledi. İlk 4 maddenin korunacağını belirten Gül, üniter yapının güçlendirilecek dedi. Gündemdeki konulara ilişkin konuşan Adalet Bakanı, ABD'nin Osman Kavala açıklamasına da tepki gösterdi.

Abone ol

Yeni Anayasa tartışmalarının temeline açıklık getirdi. Washington'un Türk yargısına müdahale çabalarına tepki gösterdi:

- Kimsenin Türkiye'de görülen bir davayla ilgili tavsiye ve telkinde bulunmaya hakkı yok.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yeni Anayasa'nın egemenlik ve bağımsızlık temeline dayanacağını vurguladı:

- Biz, 2023 ve sonrası Anayasası'nı hedefliyoruz ama ruhumuz merkezimiz, bu Anadolu'dur, bu coğrafyadır, vatanın bağımsızlığıdır ve milletin egemenliğidir. Ana çatımız bu, buna yönelik bir şey ortaya çıkacaktır.

Gül, 8 Şubat'ta yaptığı bir açıklamada 1921 Anayasa'sının ruhuyla yeni Anayasa yapılması gerektiğini söyledi. Gül'ün bu açıklaması bazı çevrelerce üniter yapının ortadan kaldırılacağı şeklinde yorumlandı. Sözlerine açıklık getiren Gül, iddiaların aksine üniter yapının güçlendirileceğini belirtti:

- Egemenlik, kayıtsız şartsız millete aittir. anayasa tekniği anlamında üniter yapımızı güçlendiren, koruyan ve temel niteliklerimizi, devletin ve Cumhuriyet'in temel niteliklerini bu anlamda daha da koruyan hususlarla ilgili, devletin varlığı, milletiyle bölünmezliği, bütünlüğü konularında elbette ki hiçbir tartışma yok.

TRT Haber'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD'nin Osman Kavala'nın tahliyesini istemesine ilişkin de konuştu. Türkiye'de görülen bir dava hakkında kimsenin bir tavsiyede bulunma hakkı olmadığını kaydetti:

- Bizim bu anlamda, hukuk çerçevesinde onlara tavsiyemiz, Türkiye'de parlamentoyu bombalayan, 15 Temmuz'da hain darbe girişimini yapan FETÖ elebaşını ve onun iadesini, FETÖ terör üyelerini, mensuplarını uluslararası hukuk çerçevesinde Türkiye'nin iade taleplerini yerine getirmeleridir.

Türkiye'nin aşı sürecindeki başarısı dünya gündeminde Gündem Türkiye'nin 13 Şubat Kovid-19 bilançosu: 93 vefat, 7 bin 706 yeni vaka Gündem Uzmanlar değerlendirdi: Pençe-Kartal 2 Harekâtı'na giden süreç Gündem ABD baronları ve Avrupa Parlamentosundan FETÖ parlatması Gündem