Sorguya çıkmayan serbest

Krize dönen ve doysa üzerinden karar verilmesiyle çözülen soruşturmada hakim sorgusu yapılamayan 17 polis serbest kaldı. Sorgu hakimi İslam Çiçek, polisleri sorgusu yapılamadığı için serbest bırakırken 8'i hakkında casusluk suçunu işlediklerine yönelik yeterli delil olduğunu vurguladı. 8 polis için yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

Abone ol

11 polisin tutuklandığı casusluk soruşturmasında; tartışma konusu olan, "hakim sorgusu alınamayan polisler" serbest bırakıldı. Eski TEM Şube müdürü Ömer Köse ile Emniyet Amiri Gafur Ataç'ın da aralarında olduğu polislerin serbest bırakılma gerekçesi, hakim sorgularının alınamaması.

1'inci Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek, hakim karşısına çıkmayan 8 polisi serbest bırakırken, "casusluk suçu işlediklerine dair yeterli şüphe olduğunu" vurguladı. 8 polise yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

"8 şüphelinin "devletin gizli bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarını işledikleri yönünde kanaat oluşturacak yeterli oluşturacak delil bulunmaktadır. Ancak bu şüphelilerin hakim sorgulamaları yapılamadığı için yurt dışına çıkış yasağı ile serbest bırakılmalarına karar verilmiştir."

Bu polislerin tekrar ifadeye çağırılmaları ve sorguları yapıldıktan sonra haklarında yeni bir karar verilmesi bekleniyor.

Kararda serbest bırakılan 30 polisin de "resmi belgede sahtecilik" suçunu işlediklerine dair yeterli delil olduğu ancak ceza sınırın düşük olması nedeniyle tutuklama tedbirine gerek görülmediği belirtildi.

Hakim Çiçek, 115 sayfalık karar metninde yaşanan sorgu krizini de anlattı.

"Soruşturma aşamasındaki hakim sorgusu yargılama işlemi değildir. Delillerin tartışılması yargılama aşamasında mahkemeler tarafından yapılabilir. Avukatların 100 klasörün üzerindeki dosyadan sürekli sayfalar dolusu delil ve belge istemeleri iyi niyet kuralları içerisinde değelendirilemez. Şüpheli ve avukatların sorguyu uzatmak için çaba sarfettiği anlaşılmıştır."

Açıklamaların sonunda avukatların savunma hakkını kötüye kullandıklarına dikkat çekildi.

Haber: Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr

Nurtepe savaş alanı Gündem Ali Tatar'ın ailesi: Davaya müdahil olacağız Gündem İşte kumpas davalarında görev alan hakim ve savcılar Gündem Bugüne kadar ne yaptılar, hangi tertiplerde rol aldılar Gündem