165 yıllık bayram eğlencesi

Bayramın tulum ve horon eşliğinde kutlandığı Karadeniz’den bir haber ile devam ediyoruz. Rize’nin 165 yıllık bayram eğlencesi olan ahşap dönme dolabı bu yıl da yapıldı. O dönme dolaba ilk binense 72 yaşındaki Ahmet Karaca oldu.

Abone ol

Bayramlarda en heyecanlı olan çocuk olarak güne uyanmaktır. Bayramlıklar giyilir, cepler harçlıkla ve şekerlemelerle doldurulur. Rize’deyse 165 yıllık bayram eğlencesi olan ahşap dönme dolaba binilir.

Ardeşen’in Akdere Köyü’nde köy meydanındaki bayramlaşmanın ardından genç-yaşlı yüzlerce kişi horon tepip dönme dolaba biniyor.

Ahşam dönme dolap 165 yıllık bir gelenek. En fazla 4 kişi binebiliyor, 6 kişide elle dönmesini sağlıyor. Dönme dolaba binen bahşiş veriyor, toplanan paralar köyün okuyan çocukları için harcanıyor.

Ahşap dönme dolabın ustası 72 yaşındaki Ahmet Karaca. 50 yıldır köyün dönme dolabını O yapıyor. İlk turu da Ahmet usta atıyor.

Eskiden ahşap dönme dolap daha iyi dönsün diye tereyağı sürülürmüş eklem yerlerine. Şimdiyse gres yağı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı dönme dolabı kayıt altına aldı. Çünkü oyuncaklar Türk kültürünün önemli bir parçası.

72 yaşındaki Ahmet usta ahşap dönme dolap yapmayı oğlu Şinasi Karaca’ya öğretmiş. Böylece bu güzel gelenek ara vermeden sürdürülüyor.

Ani çıkış ve inişleri ile heyecan veren ahşap dönme dolaba 7’den 70’e bütün Akdere Köylüleri ilgi gösteriyor.

ulusal.com.tr

Kurban bayramında ilk gün heyecanı Yurt İşte insanlık dersi Yurt Bayram tatilinde acı bilanço Yurt Malatya'da Sakal-ı Şerif ziyarete açıldı Yurt