Erdoğan'dan Obama açıklaması: Bir şeyler yapmak istiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Amerikan Başkanı Obama'nın Suriye'de Rakka operasyonunda Türkiye ile ortak hareket etme teklifinde bulunduğunu söyledi. Erdoğan "Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. ‘Askerlerimiz bir araya gelsinler, ne gerekiyorsa bu yapılır’ dedik” diye aktardı.

Abone ol

Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki G20 zirvesinden dönen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, uçakta gazetecilerle sohbetinde hem ülkede yaşanan gelişmeler hem de dış politika konularında değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan, Amerika Başkanı Barack Obama’nın, Rakka konsunda ortak hareket etme teklifinde bulunduğunu aktardı.

"ASKERLERİMİZ GÖRÜŞSÜNLER: Obama, özellikle Rakka konusunda beraber bir şeyler yapmak istiyor. Bir sıkıntı olmayacağını belirttik. 'Askerlerimiz bir araya gelsinler, görüşsünler, ne gerekiyorsa yapılır' dedik. Neler yapılabileceği, görüşmeler neticesinde netleşecek."

Erdoğan, "Türkiye’nin Rakka konusunda bir rolü olacak mı?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

Bu, ABD ile görüştüğümüz konulardan biri. Neler yapılabileceği, görüşmeler neticesinde netleşecek. Orası ABD’nin tutumuna bağlı. Ancak, biz artık bölgede var olduğumuzu göstermek durumundayız. Eğer geri adım atarsak, oralara işte DAİŞ gibi, PKK gibi, PYD gibi, YPG gibi terör örgütleri yerleşir. Benzer riskler Irak için de söz konusu. Orada da PKK kendine yer edinmeye çalışıyor.

Obama, Türkiye'deki Amerika karşıtlığından duyduğu rahatsızlığı dile getridi. Erdoğan da buna karşılık Fethullah Gülen'in iadesini istedi.

"ANTİ-AMERİKANCILIK KENDİLİĞİNDEN OLMUYOR: Obama’ya anlattım, Bu kendiliğinden olmuyor, Bizim vatandaşlarımız, ‘Bizim dostumuz olan ABD, bize bunu nasıl yapar? Nasıl O’nu kendi toprakları içinde barındırır? (..) Atılması gereken adım, bir an önce bunu ya bize iade ederek gereğini bizim yapmamızı sağlamanız, ya da bunu sizin gözaltına almanız."

Suriye'de devam eden "Fırat Kalkanı Harekâtı"nı da değerlendiren Erdoğan, Cerablus'un ardından sırada El Bab ve Menbiç'in olduğunu söyledi.

Erdoğan ayrıca Suriye'deki operasyonun bir benzerinin Irak'ta da gerçekleştirilebileceğinin sinyalini verdi.

"PKK, MUSUL'DA YER EDİNMEYE ÇALIŞIYOR: Orada da (Musul), PKK kendine yer edinmeye çalışıyor. Musul, kuzeyinde Türkmenlerin yaşadığı Telafer var. Türkmenleri orada tamamen bitirmeye kalkabilirler. Başika kampımız da orada. Oraların güvenliği ile ilgili olarak da her şeyi gözden geçirmemiz gerekiyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya ile enerji başta olmak üzere ekonomik alanda yoğun çalışmalar yapıldığını söyledi.

ulusalkanal.com.tr

Konya'da jandarmadan suikast tipi kalem tabanca operasyonu Gündem Numan Kurtulmuş: ABD'nin darbe ile bağlantısı olduğunu düşünmüyoruz Gündem Sürücülerin kabusu oldu: 470 bin araca ceza Gündem Benzin ve motorin fiyatlarına indirim yapıldı Gündem