Erdoğan'ın danışmanı: Batı kalkınmasına alternatif yeni bir Doğu kalkınması olabilir mi?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Milliyet yazarı Cem Erten Çin'de yapılacak G-20 zirvesine sayılı günler kala Asya'nın yükselen ekonomik gücünü yazdı. Erdoğan'ın danışmanı, Çin'in ilan ettiği ekonomik kalkınma programlarının Batı modeline alternatif olarak tartışılması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Geçen yıl Antalya'da toplanan G-20 zirvesi bu yıl Çin'in evsahipliğinde yapılacak. En öne çıkan konular kalkınma stratejileri ve modelleri olacak.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarından Milliyet yazarı Cemil Erten dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

"DOĞU KALKINMASI MÜMKÜN MÜ?: "Çin önümüzdeki 10 yılda 1,25 trilyon dolarlık dış yatırım yapacak” diyerek ilan ettiği yeni kalkınma stratejisini G-20’nin temel başlıklarında gündeme getirecek. Çin’in “tek kuşak-tek yol” sloganı ile dünyaya tanıttığı bu strateji, 20. yüzyılda teklemeye başlayan ve yeni yüzyılın hemen başında dağılma sürecine giren Batı kalkınmasına alternatif yeni bir Doğu kalkınması olabilir mi? Sanıyorum bu soru, Türkiye dahil olmak üzere, tüm gelişmekte olan ülkelerin G-20’deki temel arayışı olacaktır."

Erten, Batı tipi kalkınma modelinin çifte standartlar içerdiğini belirtti.

"BATININ EKONOMİK ÇİFTE STANDARTI: Örneğin gelişmiş ülkeler korumacılık konusunda, dünyanın doğusuna gümrük duvarlarını indirin diye baskı yaparken, demir-çelik gibi geleneksel sektörlerde çok yüksek korumacılık uygulamaya başladılar. Başta ABD olmak üzere, krizin giderek derinleştiği İngiltere ve merkez AB ülkeleri, her alanda yürüttükleri çifte standart anlayışını burada da gündeme getirdiler."

Milliyet yazarı Erten, terörün finansmanı sorunu hakkında Türkiye'nin G 20'de sunum yapacağını özellikle FETÖ'nün faaliyetlerini gündeme getireceğini söyledi.

"KÜRESEL TERÖR VE FETÖ: Bugün özellikle ABD, FETÖ’nün ABD siyaseti için dağıttığı milyarlarca dolarlık-ki bunlar çoğunlukla seçim kampanyası bağışı olarak yapılmaktadır- rüşveti gündeme getirmelidir. Türkiye, bunu G-20’de gündeme getirecek. Bugün FETÖ, dünyanın azgelişmiş bölgelerinde, açtığı okullarla milyarlarca dolarlık bir kara para trafiğini ve rüşvet mekanizmasını idare etmektedir. Bu durum, siyaseti zehirlemekte ve buna bağlı olarak piyasa mekanizmasının işleyişini bozmaktadır."

ulusalkanal.com.tr

TBB: 15 Temmuz'un tekrarlanmasının önlenmesi için liyakat sistemine sahip çıkılmalı Gündem FETÖ'den aranan son işadamı da teslim oldu Gündem Lice ve Hani kırsalında ele geçirildi Gündem CHP'li Özgür Özel: AKP'de sarsıcı istifalar ve görevden almalar yaşanacak Gündem