Karlov suikastının 3 hedefi

Rus Büyükelçi Andrey Karlov’un öldürülmesine ilişkin görülen davanın gerekçeli kararında, suikastın emrinin Fetullah Gülen'e kadar gidişi isim isim anlatıldı. Katil Mevlüt Mert Altıntaş’ın kripto olduğu ve 'renklendirme' yoluyla diğer dini örgütlere girerek yakalanmamaya çalıştığı belirtildi.

Abone ol

Olcay Kabaktepe / Aydınlık Gazetesi

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un suikast sonucu öldürülmesine ilişkin görülen davanın gerekçeli kararı ortaya çıktı. FETÖ mensubu Mevlüt Mert Altıntaş tarafından gerçekleştirilen saldırıyla Türkiye-Rusya Federasyonu ilişkilerinin bozulmasının amaçlandığı ancak tek hedefin bu olmadığı bildirilen gerekçede, saldırının örgütteki çözülmeyi engelleme ve darbe girişimine zemin hazırlama amacını da taşıdığı, amacın Anayasal düzeni ne şekilde olursa olsun ortadan kaldırmak olduğu kaydedildi.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un 19 Aralık 2016’da suikast sonucu öldürülmesine ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in de arasında bulunduğu 28 kişinin yargılandığı davada verilen kararın gerekçesi açıklandı. Aydınlık’ın ulaştığı Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün ülkemizde MİT tırlarının durdurulması eylemiyle, 15 Temmuz 2016 tarihinde TSK’daki FETÖ mensubu askerlerin yaptığı darbe girişimiyle ulaşılmak istenen amaçlara 19 Aralık 2016 tarihli silahlı saldırı neticesinde de ulaşılmak istendiği, dolayısıyla her üç eylemin amacının aynı olduğu ifade edildi.

RUSYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ HEDEF ALINDI

Gerekçeli kararda, söz konusu silahlı saldırıdaki amacın cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs eylemi kapsamında Anayasa’yı ihlal suçunu oluşturduğu belirtildi. Saldırıyla Türkiye-Rusya Federasyonu ilişkilerinin bozulmasının amaçlandığı ancak tek hedefin bu olmadığı bildirilen gerekçede, saldırının örgütteki çözülmeyi engelleme ve darbe girişimine zemin hazırlama amacını da taşıdığı, amacın Anayasal düzeni ne şekilde olursa olsun ortadan kaldırmak olduğu kaydedildi.

''KRİPTO ÖRGÜT MENSUBU''

17-25 Aralık 2013 tarihi sonrasında FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün elebaşı olan Fetullah Gülen'in örgüt üyelerine tespit edilmemek amacıyla diğer dini grupların içerisine dağılınması yönündeki örgüt silsilesi içerisinde örgüt mensuplarına talimat iletildiği bildirilen gerekçede, “İletilen talimat doğrultusunda ve ayrıca FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün ‘Renklendirme’ isimli çalışması adı altında terörist Mevlüt Mert Altıntaş’ın, arkadaşı sanık Sercan Başar ile birlikte Ankara’da bulunan çeşitli dini grupların içerisine girdiği, bu şekilde tespit edilmemeye, yakalanmamaya çalıştığı. Sosyal Doku Vakfı içerisinde saklandığı, bu vakıf içerisinde bulunduğu süre içerisinde dikkat çekmeden ve fark edilmeden FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne bilgi aktarımında bulunduğu ve FETÖ/PDY tarafından özel olarak seçilerek eğitilen, kripto tabir edilen, örgüt mensuplarından biri olduğu” ifade edildi.

'KORUMA' İSTİHBARATI TOPLANDI

Dava konusu olay çerçevesinde örgüt lideri Fetullah Gülen’e bağlı olarak iki yapılanmanın (Emniyet mahrem yapılanması ve MİT mahrem yapılanması” olduğu belirtilen gerekçeli kararda, 2016 yılı Şubat ayı içerisinde Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un koruma kullanıp kullanmadığı, hangi alanda koruma kullandığı yönünde MİT mahrem yapılanması içerisinde faaliyet gösteren FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensupları tarafından istihbarat toplandığı kaydedildi.

'İSTİHBARAT BİLGİSİ GÜLEN’E GİTTİ'

MİT mensubu olan ve FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyeliği nedeniyle kurumdan ihraç edilen ‘Vedat’ kod isimli Vehbi Kürşad Akalın’ın ilgili istihbaratı talimat doğrultusunda topladıktan sonra bu bilgileri FETÖ/PDY silahlı terör örgütü MİT mahrem yapılanması içerisinde örgütsel tabirle ‘Abi’ olarak nitelendirilen BTK çalışanı Hüseyin Kötüce’ye ilettiği bildirilen gerekçede, “Sanık Hüseyin Kötüce’nin ise kendisinden istenilen bilgileri kendisinin örgüt içerisinde üst pozisyonunda olan ‘Sadık’ kod isimli Cemal Karaata’ya ilettiği, bu kişi tarafından da örgütün MİT mahrem yapılanmasında en üst düzeyde görev alan ve FETÖ/PDY silahlı terör örgütü içerisinde MİT imamı olarak görev yapan Cengiz Özkan isimli şahsa iletildiği, bu silsile içerisinde örgüt elebaşı Fetullah Gülen’e kadar iletildiği” değerlendirmesinde bulunuldu.

TALİMATLAR ZİNCİRİ

Gerekçeli kararda ayrıca, örgüt lideri Fetullah Gülen’in örgütsel silsile içerisinde FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün emniyet mahrem yapılanması içerisinde bulunan emniyet imamları, emniyet yapılanmasının başındaki örgütsel tabirle müdür olarak ifade edilen şahıslar vasıtasıyla ‘Necdet’ kod isimli Ahmet Kılınçarslan’a, onun altında bulunan ‘Said’ kod isimli Salih Yılmaz’a ve onun altında bulunan ‘Ahmet’ kod isimli Şahin Söğüt’e ve son olarak terörist Mevlüt Mert Altıntaş’a, Şahin Söğüt tarafından iletilen örgütsel talimat doğrultusunda eylemin terörist Mevlüt Mert Altıntaş tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi.

5 SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesine ilişkin davada, suikastı gerçekleştiren Mevlüt Mert Altıntaş’ın “Örgüt abisi” olduğu belirtilen sanık Şahin Söğüt ile suikast talimatını Altıntaş’a ilettiği belirtilen sanık Salih Yılmaz ve Ahmet Kılınçarslan, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ile Karlov’u “Terör amaçlı kasten öldürme” suçundan 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, FETÖ’nün mahrem istihbarat yapılanmasında görevli olduğu belirtilen sanık Hüseyin Kötüce ile eski istihbaratçı Vehbi Kürşad Akalın’a “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Karlov’u “Terör amaçlı kasten öldürmeye yardım” suçundan da 15’er yıl hapis cezası vermişti.

DİĞER CEZALAR

Mahkeme, sanıklar Hasan Tunç, Sercan Başer, Ufuk Gül’ü “FETÖ üyeliği” suçundan 7 yıl 6’şar ay, Ayşe Söğüt ve Kaan Bülbül’ü aynı suçtan 9’ar yıl, Hayreddin Aydınbaş ve Ramazan Yücel’i ise 10 yıl 6’şar ay hapisle cezalandırmıştı. Karlov’un öldürüldüğü serginin organizatörü sanık Mustafa Timur Özkan ise “FETÖ’ye bilerek ve isteyerek yardım” suçundan 3 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmıştı. Heyet, sanıklar Doğukan Söylemez, Kadir Şamlı, Oğuzhan Öztürk, Abdulsamet Kekeç, Sefa Kurnaz ve Bilal Dereli’nin üzerine atılı suçlardan beraatına karar vermişti. Sanıklar üzerlerine atılı diğer suçlardan beraat etmişti. Mahkeme, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve Emrullah Uslu’nun da arasında bulunduğu firari sanıklar Hamza Sevinç, Cemal Karaata, Cengiz Özkan, Burak Yusmak, Murat Tokay, Şerif Ali Tekalan ve Temel Alsancak’ın dosyalarının ayrılmasına hükmetmişti.

DAVA SÜRECİ

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, 19 Aralık 2016 tarihinde, Ankara’daki Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde katıldığı bir sergide yaptığı konuşma sırasında, Ankara Çevik Kuvvet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından yapılan silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti. Silahlı saldırı sonrasında saldırgan Altıntaş, yapılan operasyonda etkisiz hale getirilmişti. Karlov suikastına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma 2018 yılı Kasım ayında tamamlanmıştı.

Aydınlık'ın haberinin bağlantısı: https://aydinlik.com.tr/gerekceli-karara-ulastik-mahkeme-saptadi-suikastin-uc-hedefi-241376-4#3

Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nu ölümünün 6. yılında saygıyla anıyoruz Gündem Doğu Perinçek'ten Davutoğlu'na hodri meydan Gündem 6 kıta, 25 ülkeden 40 temsilci: Yeni uluslararası düzeni biz kuracağız Gündem AB dışişleri bakanları toplandı: Gündem Rusya ve Ukrayna Gündem