Ankara-Bağdat gerilimi

Ankara ile Bağdat arasındaki gerilim Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin açıklamalarıyla iyice tırmandı. İbadi, "Türkiye ile savaşmak istemiyoruz ancak karşı karşıya gelmemiz halinde buna hazırız" dedi. Yanıt ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu İbadi'ye "Madem gücün vardı niye Musul'u IŞİD'e teslim ettin" diye karşılık verdi.

Abone ol

Musul operasyonunun gündemiyle Başika kampı üzerinden Ankara-Bağdat arasında yaşanan kriz Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin açıklamalarıyla yeni bir boyut kazandı. İbadi, "Türkiye savaşmak isterse hazırız" dedi, yanıt gecikmedi. Dışişleri BakanıMevlüt Çavuşoğlu, "Senin bu kadar gücün varsa niye Musul'u IŞİD'e teslim ettin ya da niye PKK topraklarını işgal ediyor? Bir terör örgütüne karşı mücadele edemiyorsun zayıfsın" dedi.

İbadi, Bağdat’ın Ankara’yla savaşmak istemediğini ancak buna hazır olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Irak sınırındaki Silopi’ye askeri sevkiyat yapmasını değerlendiren İbadi, "Irak’ın işgali, Türkiye’nin parçalanmasına neden olur. Türkiye ile savaşmak, karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Ancak karşı karşıya gelmemiz durumunda, buna hazırız. O zaman Türkiye’yi düşman olarak nitelendirir ve buna göre davranırız" diye konuştu.

İbadi'nin açıklamaları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na soruldu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Biz dostluk mesajları veriyoruz İbadi kışkıtıcı mesajlar veriyor. Ondan sonra da biz cevap verince tüm diğer ülkelere de bizim gönderdiğimiz büyükelçilere de 'biz zaten zor durumdayız böyle açıklamalar yapmayın' Sen niye yapıyorsun" dedi.

Çavuşoğlu, Musul'un IŞİD'e teslimini ve PKK'nın Irak'taki faaliyetlerini hatırlattı. Çavuşoğlu, "Senin bu kadar gücün varsa niye Musul'u IŞİD'e teslim ettin? Ya da niye PKK topraklarını işgal ediyor. Bir terör örgütüne karşı mücadele edemiyorsun, zayıfsın. Ondan sonra da kabadayılık yapmaya kalkıyorsun. Bunlar bizim için boş şeyler. Biz kendi tebdirlerimizi alacağımızı ilan ettik ve şu anda da o tedbileri alıyoruz" ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr

Avrupa Birliği'nden vize serbestisi tehdidi Gündem Doğu Perinçek: Türkiye-Rusya ilişkisi taktik değil stratejik Gündem Çatışma çıktı: Havadan ve karadan operasyon başladı Gündem Irak'taki FETÖ okulları Eğitim Bakanlığına bağlanacak Gündem