Yeni kısıtlamalar gelecek mi? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının etkisiz olduğu iddialarına yanıt verdi. Bakan, “Favipiravir'in etkili olduğunu gösteren epey çalışma vardı” dedi. Yeni dönemde kapatma kararının alınmayacağını söyleyen Bakan Koca aşı çağrısı da yaptı.

Abone ol

Haber: Seda Akyüz

Kovid tedavisindeki ilaçların etkisi, yeni kısıtlamalar, aşı çağrısı. Sağlık Bakanı’ndan önemli açıklama geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bakanlar Kurulu toplantısı sonra Ulusal Kanal’ın da arasında bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan, Bilim Kurulu Üyesi Serap Yavuz Şimşek’in Favipiravir ilacının etkisiz olduğuna yönelik açıklamasına ilişkin konuştu:

- Pandemi döneminde birçok ilaç kullanıldı. Bu ilaçların etkinliği de süreç içerisinde belli oldu. Favipiravir'in etkisinin olduğunu gösteren epey çalışma var. Bu yapılan çalışma da erken dönemde hafif ve orta şiddetli olan vakalar için yapılmış bir çalışma. Biz Türkiye olarak yine aynı şekilde vatandaşımızı erken dönemde bu ilaçlarla tanıştırma noktasında kararlıyız.

Bakan, koronavirüs tedavisinde kullanılmak üzere yeni bir ilacın Türkiye’de üretileceğini de duyurdu:

- Bununla ilgili geçen hafta ilk defa lisans izni verilmek üzere Cumhurbaşkanımız imzaladı. Yani firmalara duyuruda bulunduk, Türkiye'de Molnupiravir ilacını yerli olarak üretebilirsiniz dedik. Şu an bir firmanın var ama biz bir firmayla değil en az 4-5 firmanın bu üretimi yapmasını istiyoruz. Vatandaşımızı en erken dönemde Molnupiravir ile buluşturmayı hedefliyoruz.

Son günlerde artan vaka sayıları da yeni tedbirlerin olup olmayacağı sorusunu akıllara getirdi. Kısıtlama sorusuna da yanıt veren Koca, vatandaşlara aşı çağrısı yaptı:

- Yeni dönemde biz kapatmalarla salgını yönetmeyi düşünmüyoruz. Yeni dönemde daha çok kişisel tedbirleri, kişisel güvenlik çemberi ve özellikle aşıyı son derece önemsiyoruz. Çünkü 60 yaş üzerinde yüzde 17,1 vaka oranı, ama vefat oranı yüzde 85,7. O nedenle aşı çok önemli. Herkesin aşı olmasını istiyoruz.

Eczanelerde yaşanan ilaç temini de Koca’nın gündemindeydi:

- Her yıl yaşanır. 15 Şubat'ta fiyat değişikliklerinin olacağını biliyorsunuz. Bir önceki senenin döviz kuru üzerinden güncelleme yapılır. Şu anda bu anlamda ciddi bir sorun yok ama yer yer sahada sorun olduğunu görüyoruz. Bunun için de yakın takipteyiz ve denetimleri yoğunlaştırdık.

Yine Netflix: Çizgi dizide terör örgütü PKK/YPG propagandası Gündem Dışişleri'nden Bulgaristan'a başsağlığı mesajı Gündem Saldırı hazırlığındaki 4 terörist etkisiz hale getirildi Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim tartışmasına son noktayı koydu Gündem