İstanbul'da Beethoven rüzgarı

Klasik müziğin dünyaca ünlü bestecisi Beethoven, doğumunun 245'inci yılında Ulusal Gönüllüleri tarafından organize edilen konserle anıldı. Sanatçının en zor eserlerini ustalıkla icra eden sanatçı Piyanist Profesör Devlet Devrim Öztaş, konser sonunda sanatseverler tarafından ayakta alkışlandı.

Abone ol

Ulusal Gönüllüleri tarafından organize edilen konserde Profesör Piyanist Devlet Devrim Öztaş, Beethoven'ın en önemli eserlerini çok sayıda seçkin sanatsevere icra etti. Konserin sunuculuğunu usta tiyatrocu Gülsen Tuncer yaptı.

Beethoven'a ait ünlü "Ay Işığı Sonatı" ve son 3 piyano sonatını ustalıkla icra eden Profesör Piyanist Devlet Devrim Öztaş, sanatseverler tarafından ayakta alkışlandı. Öztaş, Konser sonrasında Ulusal Kanal'ın önemine de vurgu yaptı.

Öztaş'in hocası, aynı zamanda 1 Mayıs Marşı'nın bestecisi olan Sarper Özsan da, Öztaş'ın Beethoven'ın en zor eserlerini başarıyla sunduğunu söyledi.

Sahnede piyanosu ile sanatseverleri adeta büyüleyen sanatçı, gece sonunda ayakta alkışlandı.

Haber: Gökhan Çelik

Kamera:Bülent Ünal-İhsan Ulak-Serkan Bayraktar

ulusalkanal.com.tr

Ludwig van Beethoven

Ünlü besteci Beethoven, 17 Aralık 1770 tarihinde Almanya’nın Bonn şehrinde doğdu.

İlk bestesini 1783 yılında yaptı. 1787 yılında Mozart’a öğrenci olabilmek için Viyana’ya gitti.

Mozart “Bu çocuğa iyi bakın onu bir gün tüm dünya tanıyacak” sözleriyle Beethoven’da gördüğü ışığı vurgulamıştı.

1789 Fransız Devrimi sırasında 19 yaşında olan Beethoven, müziğini Devrimin özgürlük idealleri üzerine yapmıştır.

Büyük besteci, yalnız Fransa’ya değil Avrupa’yı sarsan bu büyük Avrupa Devriminin evrensel düzeyde yükselen sesi ve sembolü oldu.

Sanatını Devrimin zaferi için değerlendirdi.

Eroica olarak da bilinen 3. senfonisini Napolyon’a armağan etmişti. Ancak Napolyon kendini İmparator ilan ettiğinde tepkisini ortaya koymuş ve geri almıştır.

En çok bilinen ve en çarpıcı eseri bugün Avrupa Birliği marşı olan 9. Senfonidir.

9.Senfoni Devrim sonrasında ilk kez 7 Mayıs 1824 tarihinde Viyana’da seslendirildiğinde, Devrimin özgürlük, eşitlik, kardeşlik ve barış sloganlarıyla yankılandı.

Beethoven’ın yıllardır yüreğinde taşıyıp dillendiremediği özlem ve duygularını evrensel boyutta müzik repertuvarına armağan etmesi başlı başına bir büyük sanat olayıydı.

Beethoven bu görkemli yapıtını, işitme yetisini bütünüyle yitirdiği bir zaman dilimi içerisinde bestelemiştir.

1825 yılından itibaren sağlığı iyiden iyiye bozulan Beethoven, ardında bıraktığı sayısız besteleri ile 56 yaşında yaşama veda etti.

DEVLET DEVRİM ÖZTAŞ

Devlet Devrim Öztaş, Piyano eğitimine Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'nda başladı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan 1994 yılında Konservatuvar birincisi olarak lisans diploması aldı.

1996 yılında aynı üniversitenin Piyano Anasanat Dalı'nda Yüksek Lisans Programı'nı, 1999 yılında ise Sanatta yeterlilik Programı'nı tamamladı.

1998 yılında Franz Liszt Müzik Akademisi'nin açtığı sınavı kazanarak "ustalık (virtüezite) programı"na kabul edildi. Eğitimi sürecinde dünyaca ünlü müzik eğitimcilerinden master kurslar aldı.

Sanatçı 1994 yılında "Bülent Tarcan Piyano Yarışması"nda Birincilik Ödülünü, 2000 yılında Macaristan Müzik ve Sahne Sanatları Vakfı'nın piyano dalında "Junior-Lyra Ödülü"nü kazandı.

Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda Solo Resital ve Oda Müziği konserleri verdi.

Devlet Devrim Öztaş, Trakya Üniversitesi Edirne Devlet Konservatuvarı'nda 2002 yılında Yardımcı Doçent ve 2005 yılında Doçent oldu.

2011 yılında Akdeniz Üniversitesi'nde Piyano Yorumculuğu dalında 36 yaşında profesör oldu. 2012'de İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nda profesör olarak görevini sürdürdü.

Sanatçı konserlerinde Türk bestecilerinin eserlerini de seslendirmekte; özellikle Bach, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Schumann, Brahms ve Debussy'nin eserlerindeki özgün yorumuyla takdir toplamaktadır.

İki ilçede 62 PKK'lı öldürüldü Gündem NATO AWACS'ları Türkiye'ye geliyor Gündem MEB'den Güneydoğu'daki öğrenciler ve öğretmenlerle ilgili açıklama Gündem Meclis Genel Kurulu 2016 yılı geçici bütçe tasarısını kabul etti Gündem