Van'da heyecan veren Urartu mezarı

Van'daki arkeolojik kazılarda yapılan bir keşif arkeologları heyecanlandırdı. Urartu medeniyetinden kalma Çavuştepe Kalesi ve nekropol alanındaki kazılarda Urartulu bir yöneticinin köpeği, 4 atı, sığırı ve koyunuyla gömüldüğü sanılan bir mezar bulundu.

Abone ol

Arkeologları heyecanlandıran kalıntılar, Van'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi ve nekropol alanında bulundu.

Urartu Kralı İkinci Sarduri tarafından yaptırılan Çavuştepe kalesi ve nekropol alanındaki kazı çalışmaları bu yıl başlatıldı. Kazılarda şaşırtıcı bir mezar keşfedildi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, bir Urartu yöneticisine ait olduğu düşünülen kişinin köpeği, 4 atı, sığırı ve koyunuyla gömüldüğünü söyledi.

Laboratuvarda analiz edilecek kemiklerin, Urartu dönemindeki ölü gömme geleneklerine ışık tutması bekleniyor.

Mezarda seramik parçaları da bulundu.

Bulunan kandil, arkeologların bölgede bugüne kadar hiç rastlamadığı türden.

Bölgedeki kazılar, aralarında Antropolog, arkeolog, sanat tarihçisi, şehir plancısı ve restoratörlerin bulunduğu 25 kişilik ekiple yürütülüyor. Kazılarda daha önce de 2 bin 777 yıllık olduğu tespit edilen kadın ve erkek iskeletleri ile, üzerinde birçok takı ve pazı kısmında ejder başlı bilezik olan 3 yaşlarında çocuk iskeleti bulunmuştu.

Hatay'da açık hava konseri Kültür Sanat Stoma hastalığını yenen Ömür Kahraman hastalık sürecini "Torbayla Yaşamak" kitabında anlattı Kültür Sanat Ünlü oyuncu Metin Çekmez hayatını kaybetti Kültür Sanat Neşet Ertaş'ın hayatı beyaz perdeye aktarılacak Kültür Sanat