Parti kapatmayı zorlaştıran teklif komisyondan geçti

AKP'nin parti kapatmayı engelleyen anayasa değişikliği teklifi Meclis Anayasa Komisyonu'ndan geçti. Teklifte yapılan değişiklikle parti kapatma davası açılmasına ilişkin kararın Meclis Genel Kurulu'nda onaylanması koşulu getirildi.

Abone ol

CHP'nin iddiasıyla gündeme gelen ve AKP'nin derhal anayasa değişikliği önerisiyle yanıt verdiği, siyasi partilerin kapatılmasını engelleyen anayasa değişikliği teklifi Meclis Anayasa Komisyonu'ndan geçti.

Teklifle Anayasa'nın 69. maddesindeki siyasi partilerin "temelli" kapatılması ile temelli kapatılan bir partinin başka ad altında kurulamayacağına ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılacak.

Anayasa Mahkemesi'nin elinden parti kapatma yetkisi alınacak. Mahkeme bunun yerine siyasi partilerin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilecek.

Bir siyasi partinin kapatılmasına beyan veya faaliyetleriyle sebep olan kurucuları dahil üyeleri için öngörülen siyaset yasağı süresi 5 yıldan 3 yıla inecek.

AKP'nin önerisiyle teklifte değişiklik yapıldı, kapatma davası açılmasına ilişkin kararın Meclis Genel Kurulu'nda da onaylanması koşulu getirildi.

Teklife göre, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözler, Meclis'te ileri sürülen düşünceler ile idarenin eylem ve işlemleri odaklaşmanın tespitinde gözetilmeyecek. Böylece, partiler etnik, mezhepsel ve irticai eylemlerin odağı olma gerekçesi ile kapatılamayacak. Siyasi partilerin mali denetimi Sayıştay tarafından yapılacak.

Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin dava talebi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nca Meclis'e ulaştırılacak. Talep, her siyasi partinin beşer üyeyle temsil edildiği komisyonda görüşülecek. Komisyon kararı Meclis Genel Kurulu'ndan en geç 30 gün içinde genel görüşme usulüne göre görüşülerek, gizli oyla karara bağlanacak. Genel Kurul'da karar yeter sayısı üye tam sayısının üçte ikisi olacak. Genel Kurul'un vereceği karar yargı denetimi dışında tutulacak.

Aydın Gergin

ulusalkanal.com.tr

İstinye Bayırı Caddesi artık Katar Caddesi! Gündem İran ile 12 yeni anlaşma Gündem AKUT 19 yaşında Gündem Merdan Yanardağ'dan Cumhuriyet'in yeni yönetimine eleştiri Gündem