NATO Zirvesi'nde Rusya karşıtlığı damgasını vurgu

Polonya'nın başkenti Varşova'daki kritik NATO Zirvesi'nin ilk gününe, Rusya karşıtlığı damgasını vurgu. Zirvede Avrupa Birliği ile NATO arasında ortak tehditlere karşı birlikte mücadele kararı alındı. “Soğuk Savaş yeniden yaşanmamalı” vurgusu yapan Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "NATO AB ile ortak savunmamızı güçlendiren en büyük adımları attı" dedi. Rusya ise NATO ve AB'ye anında yanıt verdi.

Abone ol

Polanya'nın Başkenti Varşo'da başlayan NATO zirvesi ilk gününde Rusya karşıtlığı üzerinden kritik bir anlaşma imzalandı.

Yapılan anlaşmaya göre, NATO ile Avrupa Birliği ilişkileri daha çok güçlendirilecek, savunma sanayiye önem verilecek, koordineli tatbikatlar, siber güvenlik ve deniz güvenliği alanlarında ortak hareketler edilecek.

İmza töreninde konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg (Cens Sıtoltınberk), Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı aldığı ekonomik yaptırım kararını hatırlattı. Stoltenberg, "NATO ise Soğuk Savaş'ın bitiminin ardından ortak savunmamızı güçlendiren en büyük adımları attı" ifadelerini kullandı.

Bir dikkat çeken açıklama da anlaşmaya imza atan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk(Danıl Task)'dan geldi. AB ve NATO'nun aynı tehditlerle karşı karşıya olduğunu söyleyen Tusk, “NATO ve AB'nin kuruluş anlaşmalarındaki temel değerler birbirine benzer niteliktedir" dedi.

Anlaşmanın net bir mesaj olduğunu savunan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker (Jen Kıloyd Yanker) da bir açıklama yaptı. Juncker, "AB ve NATO birbirini tamamlıyor. Daha fazla işbirliği yapmalıyız. Biz birbirimize sadece ortak tehditlerden daha fazlasıyla bağlıyız" ifadelerini kullandı.

Zirvenin açılışı kohnuşmasında Genel Sekreter Stoltenberg, Soğuk Savaş’ın geride kaldığını, yeni bir Soğuk Savaşı istemediklerini söyledi.

NATO zirvesinde Rusya, Irak ve Suriye’yi çevreleme politikaları da damga vurdu. Buna göre, NATO IŞİD'le mücadeleye AWACS uçakları ile destek verme kararı alacak. Uçakların Adana İncirlik Üssü'ne konuşlandırılacağı konuşuluyor.

Zirvede ayrıca, ortak savunmanın daha fazla güçlendirilmesi için, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'ya çok uluslu NATO birliklerinin yerleştireceği ifade edildi.

Varşova'daki zirvenin gündem maddelerinden olan Rusya'nın Ukrayna'daki faaliyetlerine ilişkin ABD Başkanı Barack Obama'dan zirve öncesi bir değerlendirme geldi. Obama, NATO'ya Rusya'nın Kırım üzerindeki etkisine karşı dik durma çağrısı yaptı.

Rusya NATO'dan gelen açıklamalara anında yanıt verdi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "NATO, Rusya sınırına yakın bölgelere yeni askeri üsler kurmaya devam ederse işbirliği zemini zorlaşır" dedi.

Türkiye'yi temsilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katıldığı zirve yarın da devam edecek.

ulusalkanal.com.tr

ABD’den NATO öncesi mesaj Dünya Suriye Ordusu, terör örgütlerinin şehir içine uzanan son ikmal hattını kesti Dünya Kaddafi'nin oğlu Seyfulislam'ın serbest bırakıldığına ilişkin haberler yalanlandı Dünya Avrupa Birliği Parlamentosu'ndan bir heyet Şam'a gidiyor Dünya