Bir kadavra 2 cana umut oldu

Gaziantep’te bir hastanede beyin ölümü gerçekleşen kadavradan alınan böbrek ve karaciğer Adana’da yaşayan 7 aydır kronik karaciğer hastası olan 62 yaşındaki Galip Kabacık ve 9 yıldır böbrek hastası olan 49 yaşındaki Zübeyde Andır’a hayat verdi.

Abone ol

Gaziantep’te bir hastanede beyin ölümü gerçekleşen kadavradan alınan böbrek ve karaciğer Adana’da yaşayan 7 aydır kronik karaciğer hastası olan 62 yaşındaki Galip Kabacık ve 9 yıldır böbrek hastası olan 49 yaşındaki Zübeyde Andır’a hayat verdi.

Türkiye’de ilk kez kadavra ve canlıdan böbrek ile karaciğer naklinin yapıldığı Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın kurucusu olduğu Başkent Üniversitesi’nin Adana’daki Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeki başarılı bir operasyonla, nakiller gerçekleşti.

AMELİYAT 10 SAAT SÜRDÜ

Prof. Dr. Gökhan Moray, Prof Dr. Sedat Yıldırım, Dr. Hakan Yapanoğlu ve Dr. İlker Arel gibi tecrübeli bir ekiple çalıştıklarını belirten Doç. Dr. Kenan Çalışkan, “Galip Kabacık ve Zübeyde Andır’a 10 saat süren ameliyatta ekimiz tarafından başarıyla gerçekleştirildi. Hastalarımız artık kısa süre içerisinde normal hayatlarına dönecekler” dedi.

KADAVRADAN NAKİLLER ARTMALI

Bağışlanan organların belli bir prosedür çerçevesinde en uygun hastaya naklinin gerçekleştirildiğini anlatan Doç. Dr. Kenan Çalışkan, Türkiye'de organ nakillerinin daha çok canlıdan yapıldığını dile getirdi. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardan nakillerin arttırılması için gerekli farkındalığın yaratılması gerektiğini ifade eden Çalışkan şunları söyledi:

"Dünya standartlarıyla karşılaştırıldığında ülkemizde kadavradan nakil oranı az, canlıdan nakiller ağırlıkta. Kadavradan nakilleri arttırmak, daha doğrusu beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardan nakil oranını artırmak önemli. Her ne kadar siz hayattayken organlarınızı bağışlasanız bile, başınıza zamansız bir hadise geldiğinde yakınlarınızın bu konuda hukuken izin vermesi gerekiyor. Hayattayken yaptığınız bağışın sadece beyin ölümü gerçekleştikten sonra, yakınlarınıza bıraktığınız bir temenniden öte gitmiyor. Bir gün kendimize de böyle bir organ ihtiyacı olabileceğini düşünerek bağışları arttırmak adına farkındalık oluşturacak organizasyonları arttırmalıyız."

YENİDEN DOĞDUM

Uzun bir bekleyişin ardından yeni böbreğine kavuşan 49 yaşındaki Zübeyde Andır, diyaliz makinesine bağlı olarak yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, "Diyaliz sonrasında halsizlik, eklemlerimde ağrı, baş dönmesi gibi şikayetlerim oluyordu. İstediğim yemeği yiyemiyor, su içemiyordum. Yıllarca bekleyişin ardından kadavradan uygun donör bulununca ameliyat oldum. Başarılı bir nakil oldu. Şu an sağlığıma tekrar kavuştuğum için mutluyum. Böbrek nakli olduğum günü doğum günü olarak değiştireceğim. Çünkü yeniden hayata bağlandım" ifadelerini kullandı.

EREN BOZKURT/İHA

YÖK'ten şok karar! Sağlık TEOG sonuçları açıklandı Sağlık ''Okulumuza dokunmayın'' Sağlık Öğrencilerin zam isyanı Sağlık