Demir kesen bıçak üretiyor
Türkiye'nin önemli bıçak üretim merkezlerinden Sivas'ta bir bıçak ustası, boy ve el ölçülerine göre, kişiye özel demir kesen bıçak üretiyor.
Türkiye'nin önemli bıçak üretim merkezlerinden Sivas'ta bir bıçak ustası, boy ve el ölçülerine göre, kişiye özel demir kesen bıçak üretiyor.
Eski Sanayi'de 34 yıldır baba mesleğini sürdüren bıçak ustası İsmail Gölebatmaz, talep üzerine "demir kesen" bıçak tasarladı. Makas çeliğinden özel olarak tasarlanan bıçağın demiri, usta tarafından özenle kesildikten sonra kok kömüründen yakılan ocakta ısıtılıyor. Örste dövülerek inceltilen çeliğe, namlu biçimi veriliyor.
İlk düzenlemeden sonra tırnak oyuğu açılan çelik, su verilerek sertleştiriliyor ve daha sonra da parlatılıyor. Bıçağın sapı için kullanılan manda, geyik boynuzu ve hayvanların kaval kemiği, temizlenip kurutulduktan sonra kor ateşinde ısıtılıyor. İstenilen boyutta kesilip mengenede düzeltilen saplara şekil veriliyor. Son olarak uç kısımlar saplara takılarak, bıçaklar satışa hazır hale getiriliyor.
350 ila 800 lira arasında satılıyor
Kişiye özel üretilen bıçaklar, şekline ve kullanılan malzemeye göre, 350 ila 800 lira arasında satışa sunuluyor.
Bıçak ustası Gölebatmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, el, sebze bıçağı ile kılıç, kama ve hançerin yanı sıra son dönemlerde özel olarak ürettiği demir kesen bıçağa da vatandaşların ilgi gösterdiğini söyledi.
Demir kesen bıçağın yapımı hakkında bilgi veren Gölebatmaz, "Hammadde olarak makas çeliğini kesiyorum sonra ocakta dövüyoruz, daha sonra sıkıştırıp sertleştiriyoruz. Bıçağı alacak kişiyle görüşüyorum, önerisini ve fikrini aldıktan sonra projesini çiziyorum. Sipariş veren kişi de nasıl bir şey istediğini çiziyor, öyle ortak fikirle bir bıçağımız ortaya çıkıyor. İsteyenin boyunun ve elinin ölçüsünü alarak kişiye özel bıçak yapıyorum" diye konuştu.AA