Koronavirüs salgınının 100. günü

Koronavirüs salgının ilk duyulduğu günden bu yana tam 100 gün geçti. Çıktığı yer tartışmalara neden olsa da ilk tespit Çin'de yapıldı. Şimdi ise merkez üssü ABD oldu. En çok can kaybı da Avrupa ülkelerinde yaşandı. İşte virüsün 100 günlük bilançosu...

Abone ol

Takvim yaprakları 31 Aralık'ı 2019 gösterdiğinde adı duyuldu. Hastalığın adı Kovid-19'du.

Hastalığın ilk nerede çıktığı, bilim adamları tarafından araştırılıyor. Ancak ilk vaka tespiti Çin'de yapıldı. 11 Ocak'ta Çin'de hastalıktan ilk kez bir kişi hayatını kaybetti.

Çin virüsün yayılmaması için sıkı tedbirler alarak, bu tehlikeyi atlatan ilk ülke oldu. Hatta şu an virüsün esir olduğu ülkelere yardım ediyor. Tecrübelerini paylaşıyor.

13 Ocak'ta Çin dışındaki ilk vaka görüldü. Tayland'da bir kadın hastada yeni tip koronavirüs tespit edildi.

Virüs, seyahat eden yolcular aracılığıyla birçok ülkeye yayıldı.

Salgını en ağır yaşan Avrupa'da virüs 24 Ocak'ta kendini gösterdi. Fransa'da Çin'den giden iki kişide ve bir akrabalarında koronavirüs tespit edildi. Avrupa'da ilk ölüm de Fransa'da yaşandı.

İngiltere, İtalya ve İspanya'da ilk vakalar 31 Ocak'ta ortaya çıktı.

Asya ve Avrupa sınırlarını aşan virüs 14 Şubat'ta Afrika kıtasında, 19 Şubat'ta İran'da ortaya çıktı. 27 Şubat'ta Suudi Arabistan, Kovid-19 nedeniyle umre ziyaretlerini askıya aldı.

virüsün şimdi merkez üssü olan ve en fazla vaka sayının görüldüğü Amerika'da 29 Şubat'ta ilk ölüm yaşandı. ABD'de Başkan Trump, salgın nedeniyle ülke genelinde "ulusal acil durum" ilan etti.

Avrupa ve Amerika'da salgında kötü sınav verdi. Sağlık sistemi yetersiz kaldı. Sigortasız hastalar yaşamını yitirdi. Ülkeler maske korsanlığına soyundu. İthal edilen maskelere el kondu.

11 Mart'ın ilk saatlerinde ise Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de ilk vakanın görüldüğünü duyurdu. Tedbirler hızlıca alındı. 12 Mart'ta Türkiye'de ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde eğitime ara verildi. Yasaklar peşi sıra ilan edildi.

Dünya genelinde virüsten etkilenenlerin sayısı 1 buçuk milyonu aştı. Küresel salgından hayatını kaybedenlerin sayısı ise 89 bin 37 oldu.

Salgın halen dünyayı etkilemeye devam ediyor.

ulusal.com.tr

Sağlıkçılardan "bataklığı kurutalım" talebi Sağlık Sağlık Bakanlığı'ndan kapalı ofis ve iş yerleri için koronavirüs uyarıları Sağlık Uzman Psikolog Ceren Gümüş Yaşa: Çok fazla virüsü konuşmamamız lazım Sağlık Dr. Vahdet Özkoçak Yükseköğretim Kanunu değişikliği teklifini değerlendirdi Sağlık