Bolkarlar'da üretilen kirazlar 12 ülkeye ihraç ediliyor

Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatında olumlu gelişmeler yaşanıyor. Dünya kayısı üretiminin merkezi olan Malatya'da yaş kayısı ihracatının yüzde 50 artması bekleniyor. En güzel kirazların yetiştiği Niğde'de ise ihracat yapılan ülke sayısı 12'ye yükseldi. İngiltere Kraliçesi de müşteriler arasında.

Abone ol

Türkiye, meyve ihracatında koronavirüs bereketi yaşıyor. Dünyayı kasıp kavuran salgından sonra normalleşme sürecinde Türk kayısı ve kirazına talep arttı. Dünya kayısı üretiminin merkezi olan Malatya'da yüzler gülüyor. İhracat firmaları istihdama da büyük katkı sağlıyor.

Malatya ili, dünyada kuru kayısının yüzde 85'ini üretiyor. Yaş kayısı ihracatında ise bir önceki sezona göre yüzde 50 artış bekleniyor. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, sezona sorunsuz başladıklarını, yüksek kalitenin ihracatta talep patlaması yarattığını söyledi.

"Dünyanın kayısı başkenti" olan kentte 50 bin civarında aile geçimini kayısıdan sağlıyor. Türkiye'de coğrafi işaret tesciline sahip 3'üncü ürün olan Malatya kayısısı, geçen yıl 110 ülkeye ihraç edildi. Özcan, Uzakdoğu pazarlarına da açıldıklarını anlattı.

Niğde'de Bolkar Dağları'nın yüksek köylerinde yetiştirilen kiraz, dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Darboğaz köyünde hasadına başlanan kiraz, yüksek rakımda yetişiyor. Lezzetini ve dayanıklılığını iklim şartlarından alıyor.

Niğde'de bu yıl 26 bin dekarda 33 bin ton rekolte bekleniyor. Toplanan kirazların yüzde 80'i Rusya, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere ihraç ediliyor. Bu yıl ihracat yapılan ülke sayısı 12'ye yükseldi.

Bu yıl kiraz rekoltesi düşük olmasına rağmen kalite çok yüksek. Bu nedenle ihracatta talep artışı yaşanıyor.

ulusal.com.tr

Gelibolu Yarımadası'nda orman yangını Yurt Bodrum Kalesi kapılarını açtı Yurt Van'da sağanak yağış heyelana neden oldu Yurt Kurbanlık et için öneriler Yurt