Açılımda yeni yol haritası

"Milli Birlik ve Kardeşlik süreci" denmeye başlayan açılımda isim değişikliği ile birlikte muhatapların da değişeceği belirtildi. Buna göre artık PKK ve HDP ile masaya oturulmayacak, terör bitene kadar herhangi bir müzakere yürütülmeyecek. Bunun yerine demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ile aşiretler, tarikatlar ve korucu aileleri dinlenecek.

Abone ol

Açılım sürecinde isim de aktörler de değişiyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'sonuç alma dönemine girdik' diyerek adını değiştirdiği süreçle ilgili yol haritası şekilleniyor. Değişimin başında PKK ve HDP ile müzakere yapılmaması geliyor. Öcalan ise şu an için devre dışı kalacak.

Habertürk'ün haberine göre Kürtler için tek alternatifin PKK ya da HDP olmadığını göstermek isteyen devlet terör bitene kadar bir müzakere masası kurmayacak. Bölgede yeni partilerin ve oluşumların önü açılacak.

Yeni yol haritası Kürt halkının yüzde 90’ının Türkiye çatısı altında yaşamak istediğini gösteren saha araştırmalarına bakılarak devereye sokuldu. Bu planla artık PKK'nın kontrolü dışındaki demokratik kitle örgütleri, aşiretler ve dini kanaat önderleri yeni denklemin asli unsuru olarak dinlenecek.

PKK’nın silahlı unsurları ve terör tehdidi bertaraf edildikten sonra, devlet gerekli adımları atacak. "Geri dönüş"ler için gerekli yasal düzenlemeler yapılacak.

Ancak bu sürede Meclis zemininde önemli adımların atılması planlanıyor. HDP’nin sürece katılımı da bunun üzerinden sağlanacak. Yeni Anayasa çalışmaları diğer partilerin sürece katılımı için bir fırsat olarak değerlendirilecek.

ulusalkanal.com.tr

Genelkurmay açıkladı: 13 terörist öldürüldü Gündem Rıza Zelyut TGB'li gençlerle buluştu Gündem THY, düşen uçak sonrası seferlerinde iptal süresini uzattı Gündem İlçede büyük operasyon Gündem