Fransa, Çin ile yakınlaşan ülkeye saldırıyor

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne yönelik uzun süredir tasarladıkları askeri harekatı başlatacaklarını açıkladı.

Abone ol

Hollande, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bulunan 650 Fransız askerinin sayısının "birkaç gün, belki de birkaç saat içinde" ikiye katlacağını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı, "Hemen harekete geçmeye karar verdim. Bu akşam harekete geçiyorum." dedi. Birleşmiş Milletler, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'de çıkan çatışmalarda yaklaşık 100 kişinin öldüğünü açıkladı. Mart ayında Cumhurbaşkanı François Bozize’ye karşı isyancıların başlattığı bir ayaklanma gerçekleşmiş ve Bozize’nin cumhurbaşkanlığını tanımadıklarını duyurmuşlardı. Daha sonradan Bozize’ye yakın milis olduğu düşünülen gruplar Bozize karşıtlarına saldırmışlardı. Ülkede yerel saatle akşam 6'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ancak yer yer silah seslerinin halen duyulduğu belirtiliyor.

Nedeni Çin ile yakınlaşma mı?

Cumhurbaşkanı François Bozize son yıllarda Çin ile yakın temas halindeydi. Çin Halk Cumhuriyeti’nin Afrika’da yaptığı yatırımların bir kısmını da Orta Afrika Cumhuriyeti’ne yapmıştı ve başta Fransa olmak üzere birçok Batılı ülke ‘endişelerini ‘ dile getirmişti.

Son dönemde ülkedeki Hristiyanlarla Müslümanlar arasındaki gerginliğin giderek tırmandığına dikkat çekiliyor. Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkede Bozize'yi devirerek kendisini ülkenin ilk Müslüman devlet başkanı ilan eden Mişel Cotodia'nın iktidara gelmesinden sonra kamu düzeni bozulmuştu. Ancak gözlemciler, başkentte bile kontrolün kimde olduğunun bilinmediğini söylüyor. Cumhurbaşkanı Bozize’ye karşı saldırılardan sonra kaosa sürüklenen 4 milyon 600 bin nüfuslu Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çatışmalar nedeniyle nüfusun yaklaşık yüzde 10'unun ülkeyi terk ettiği belirtiliyor.

Baro uyardı! Dünya Kerry: Müzakerelerde somut ilerleme var Dünya Nelson Mandela hayatını kaybetti Dünya Eylemlere kral molası Dünya