CHP'nin yeni anayasa çalışmaları

CHP’nin Türksüz Anayasa girişimine karşı hazırladığı Anayasa taslağının ana hatları netleşti. Güçlü parlamento vurgulu hazırlanan taslakta Anayasa'nın ilk 4 maddesi korunuyor, Cumhurbaşkanı'nın yetkilileri ise sınırlandırılıyor.

Abone ol

İlk 4 madde korunacak, Cumhurbaşkanının yetkileri sınırlandırılacak. CHP, AKP’nin yeni anayasa girişimine karşı yeni bir anayasa taslağı hazırlıyor. Taslağın ana hatları da büyük oranda belli oldu.

CHP Merkez Yönetim Kurulu tarafından Parti Meclisi’ne rapor olarak sunulan yeni Anayasa taslağında “Güçlü Meclis” hedefleniyor.

Taslağa göre, etkin yasama ve denetim faaliyetlerine imkân tanıyan güçlü bir Meclis olacak. Cumhurbaşkanı’nın yetkileri parlamenter sisteme uygun şekilde sınırlanacak.

Taslakta Anayasa’nın ilk dört maddesinin korunuyor, diğer maddelerin tümü üzerinde ise değişiklik öngörülüyor.

Taslaktaki Denge ve Denetim başlığına göre de hedef "Kuvvetler ayrılığına dayalı bir Anayasa yapmak.

Hazırlanan Anayasa'nın olmazsa olmazları arasından Yargı'nın Bağımsızlığı da yer alıyor. Buna göre yargı, tarafsızlık ve bağımsızlık esasına göre düzenlenecek, denge denetleme mekanizmasında etkin bir yere koyulacak.

Taslağa göre, Erkler arasında da yetki ve sorumluluk dengesi kurulacak. Yetki tecavüzleri anayasal kurumlar yoluyla önlenecek.

CHP, yeni Anayasa'yla birlikte Temel hak ve özgürlükleri de genişletmeyi hedefliyor.

Haber Türk'ün haberine göre taslak, yazım işleminin tamamlanmasının ardından kamuoyuna açıklanacak.

ulusalkanal.com.tr

Doğu Perinçek'ten Almanya Meclisi'ne çağrı Gündem Diyarbakır Kulp saldırısında 10 ton bomba kullanılmış Gündem Basketbol maçıyla ilgili Fenerbahçe'den çok sert açıklama Gündem Basketbol maçıyla ilgili Fenerbahçe'den çok sert açıklama Gündem