Durmuş Ece!
Avşar Yörüklerinin, aşiretlerinin adını verdikleri Söke’ye bağlı köyde yaşama gözlerini açan Durmuş Uyanık, uzun süre yerleşik yaşama geçilememesi nedeniyle okula gidemedi.
Okuma yazmayı köyün imamından öğrenen ağabeyinden kavrayan Uyanık, 1964 yılında Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu.
Köyde yaptıkları siyasi çalışma sonucunda TİP, Avşar köylülerinin oylarının
% 65’ini aldı.
Alınan oy nedeniyle 68 Gençliği’nin dikkatini çeken köye, pek çok genç gelip gitmeye başladı.
Avşar’ın komşu köyü Yeşilköy köylülerinin, gölün kullanılmasına izin vermeyen Ağa Ömer Kocaöner’e karşı açtıkları davayı ücretsiz takip için gelen Doğu Perincek’le tanışan Durmuş Ece, Proleter Devrimci Aydınlık ve İşçi Köylü
dergilerini okudu, köylü ve esnafa dağıttı.
12 Mart 1971 faşist diktatörlüğü tarafından cezaevine konan uyanık, TİİKP’si davasından yargılandı.
Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 3 No’lu Askeri Mahkemesi’nde verilen 141 imzalı TİİKP Savunması’nda imzası bulunan Uyanık, sorgu vermeyi ret dilekçesinde; ‘’… Toprak reformu diyerek oylarımızı alanlar, hep ağaları korudular ve köylülerin üzerine jandarma birlikleri salarak köylüyü dipçik altında inlettiler. Bugün artık ağaların zalim yüzünü bilmeyen köylü kalmamıştır. Bugün artık köylüler hakim sınıflardan toprak reformu beklemiyor. Şunu iyi belledik; Bunlardan medet ummak, kurdun kuzuyu, tilkinin tavuğu güdeceğine inanmak kadar boştur. Köylüler toprağa ancak kendi güçleri, kendi mücadeleleriyle kavuşacaklardır. Köylüler yüzyıllardan beri talep ettikleri topraklara ancak işçilerle birlikte yapacakları bir ihtilalle kavuşacaklarına kavramışlardır’’ diye belirtmiştir.
1974 affıyla serbest kalan Durmuş Ece, Söke, Selimiye ve Milas köylerinde siyasi çalışma yaparak köylüleri ve gençleri örgütledi.
1980 askeri diktatörlüğü ile kapatılan Türkiye İşçi Köylü Partisi, kurucusu olan Durmuş Ece, Sosyalist Parti, İşçi Partisi yönetimlerinde yer aldı ve milletvekili adayı gösterildi.
Öyküleri, romanları yazılan, filmlere konu olan köylüden kitap yazan köylüyü taratan Uyanık, ‘’Aşılı Zeytin’’ adını verdiği kitabını, Kaynak Yayınları’ndan yayımladı.
12 Eylül 2015 tarihinde 83 yaşında aramızdan ayrılan Uyanık uzun süredir Alzheimer tedavisi görmekteydi.
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Silivri Cezaevi’nden Uyanık’a gönderdiği mektupta, ’’Devrimciliğin, namusun, dürüstlüğün, çelikliğin ve bilginle hep örneksin, sen bizim Durmuş Ecemizsin’’ yazıyordu.
Cenazesi doğduğu köy olan Avşar’a gömülen Durmuş Uyanık’ın cenaze törenine katılacak olan Perincek, CHP ile görüşmelerin sürmesi nedeniyle; çok istediği halde katılamadı. Duygularını açıklaması ve kendisini temsil etmesi için Ercan Enç’i görevlendirdi.
Milas, Selimiye, Söke, İzmir, İstanbul ve Ankara’dan dostlarının katıldığı törende Ecemiz dostları bir araya getirdi.
Partinin Kaymakamı Muhammet Atmaca, Milas ve Selimiye yöresinde birlikte çalıştığı ağabeyinin cenaze törenindeydi.
Camiden alınan cenaze, Vatan Partisi flaması eşliğinde köyün tepelik yerindeki ferah ve temiz mezarlığa yürünerek, fıstık çamı altına gömüldü.
Ramis Güler’in çağrısı ile yapılan saygı duruşunda Müsellim Pesen kitabından kesitler sundu.
Haber ve fotoğraf: Osman Gazi Oktay
ulusalkanal.com.tr