Kanlı Ocak kurbanları anıldı

Azerbaycan'da, bağımsızlık sembolü olarak kabul edilen ve tarihe "Kanlı Ocak" olarak geçen 20 Ocak olaylarında hayatlarını kaybedenler anıldı. Başkent Bakü'de düzenlenen anma törenine Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de katıldı.

Abone ol

Sovyetler Birliği'nin son başkanı Mihail Gorbaçov'un emri ile 20 Ocak 1990'da Azerbaycan'da düzenlenen saldırının üzerinden 30 yıl geçti.

Sokağa çıkma yasağından habersiz olan, aralarında çocuklarından bulunduğu 147 kişi vurularak hayatını kaybetti.

Azerbaycan için bu tarih bir dönüm noktası oldu. Azerbaycanlılar, Gorbaçov'un emri ile katledilen soydaşlarını bağımsızlıklarının sembolü olarak gördü.

Tarihe ise "Kanlı Ocak" olarak geçen 20 Ocak günü her yıl anma törenleri yapılıyor.

Bu yılda Azerbaycanlı vatandaşlar Bakü Şehitler Hiyabanı'na akın etti. Şehitlik önünde uzun kuyruklar oluşurken, mezarlara kırmızı karanfiller bırakıldı, şehitler için dua edildi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve devlet erkanı da törene katıldı. Azerbaycan Milli Marşı'nın çalındığı törende Aliyev, Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk bıraktı.

Yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. O dakikalarda Hazar Denizi kıyısındaki gemiler, metro trenleri ve otobüslerden korna sesi yükseldi.

İsveç'te de "Kanlı Ocak" kurbanları anıldı. Bir diğer anma törenin yapıldığı yer ise Gürcistan'dı .

Tiflis Gençlik Sanat Sarayı'nda düzenlenen törene, çok sayıda devlet erkanı,din adamları ve çok sayıda davetli katıldı.

ulusal.com.tr

Avustralya'yı yangınların ardından toz fırtınası, dolu ve sel vurdu Dünya İran'dan BMGK'ya rest Dünya "AB'nin Filistin'i devlet olarak tanıması gerekiyor" Dünya İngiltere'de Sisi hakkında tutuklama emri talebi Dünya