Foreign Policy'den dikkat çeken makale: Erdoğan sonrası Türkiye

ABD'li Foreign Policy Dergisi'nde, Erdoğan sonrası Türkiye üzerine bir makale yayımlandı. Makalede, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar için "Akar, ABD'ye dost değil" ifadesi kullanıldı. Erdoğan sonrası Türkiye’de olası değişim için muhalefetten Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Meral Akşener'in isimlerinin dillendirildiği yazıldı.

Abone ol

ABD'li Foreign Policy Dergisi'nde yer alan makalede Türkiye'deki siyasete ilişkin çarpıcı ifadeler yer aldı.

Makale, Foreign Policy köşe yazarı ve ABD’nin ‘Gölge Dışişleri’ olarak adlandırılan CFR’nin Orta Doğu ve Afrika çalışmaları uzmanı olan Steven A. Cook tarafından kaleme alındı.

"AKAR, ABD’YE DOST DEĞİL''

Yazar, Batı’da Türkiye uzmanlarının 2023 seçimlerini yakından takip ettiklerini belirtti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın ABD'ye dost olmadığı vurgulandı.

- Akar için Washington içinde ‘Tamam, o kadar da kötü görünmüyor. Pragmatik davranıp onunla iş yapabiliriz.” görüşü mantıksız bir tutum değil ama Akar’ın ABD’ye dost olmasını kimse beklememeli. İdeolojik olarak Erdoğan ile benzer bir kökenden geliyor. Bakan Akar ayrıca şiddetli milliyetçi, Batı karşıtı bir subay grubuyla aynı davaya sahip, birlikte hareket ediyor. NATO komutanlıklarında ve Avrupa’da, ABD’de önemli zaman geçiren subayları ya hapse atarak (tartışmalı din adamı Fethullah Gülen’le bağlantısı olduğu iddiasıyla) ya da konumlarından uzak tutarak cezalandırmak için komplo kurdular.

"DOĞU AKDENİZ POLİTİKASININ UYGULAYICISI"

Makalede Akar, Türkiye’nin doğu akdeniz politikasının uygulayıcısı olarak gösterildi.

- Akar, Türkiye’nin 2020 yazında Akdeniz’de Ankara’yı kendi NATO müttefikleri Yunanistan ve Fransa’ya karşı saldırgan duruşundan da doğrudan sorumlu yetkiliydi.

ERDOĞAN’IN YERİNE İMAMOĞLU, YAVAŞ, AKŞENER

Cook, Erdoğan sonrası Türkiye’de olası değişim için muhalefetten Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Meral Akşener isimlerinin dillendirildiğini yazdı.

- Türkiye uzmanları uzun zamandır Erdoğan sonrası bir Türkiye’de AKP karşıtı muhalefet politikacılarından herhangi birinin kazanabileceği bir seçime giden yolu açacak şekilde ayrılacağını varsayıyorlar. Yeni lider, eski AKP Başbakanını (iki kez) mağlup ederek İstanbul belediye başkanı olan Ekrem İmamoğlu olabilir. Ankara’daki mevkidaşı Mansur Yavaş da zorlu bir politikacı. Bir de çivi kadar sağlamlığıyla tanınan İyi Parti lideri Meral Akşener var.

AKAR’IN AVANTAJI: SİLAHLI KUVVETLER

Erdoğan’ın yanı sıra Türkiye’deki en güçlü isimler arasında İstihbarat Şefi Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gösterildi. Üç kişi içinden Akar'ın liderliği üstlenecek en iyi konumda olduğu yazıldı.

- Akar’ın Fidan ya da Soylu’ya göre ikisinin de ulaşamayacağı bir avantajı var: Silahlı kuvvetler. Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı ve daha sonra Milli Savunma Bakanı olan Akar, Temmuz 2016’dan sonra silahlı kuvvetlerin yeniden şekillenmesinde merkezi bir rol oynadı ve bu da orduyu Akar’ı desteklemek için tekrar siyasi bir rol oynayabilecek bir konuma getirebilir.

Cook, AKP’deki çatlakların muhalefet için fırsatlar yaratabileceğini yazdı. "Gidişatın Türkiye Cumhurbaşkanı için kötüye gittiğine dair işaretleri görmezden gelmek ve işlerin yoluna gireceğine dair ümide kapılmak daha da büyük bir hata olur.” ifadeleriyle yazısını noktaladı.

Güvenlik kaynaklarından İdlib açıklaması: ''Türkiye sorumluluklarını yerine getiriyor'' Gündem Türk Konseyi'nden 3 Ekim Türk Dünyası Günü açıklaması Gündem Milli Savunma Bakanlığından açıklama: ''Yunanistan'ın saldırgan tutumuna karşı sahada gerekli karşılık veriliyor'' Gündem HDP/PKK'nın ABD'deki lobicileri: Biden'a mektup yazan 10 senatör FETÖ ile sıkı ilişki içinde Gündem