2020'de Ayasofya ibadete açıldı

2020'de Ayasofya müzesi cami olarak ibadete açıldı. Yunanistan ile yaşanan gerilim sonucu bir anda Türkiye gündemine gelen konu ile Danıştay kararını verdi. Müze statüsü değiştirildi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da ilgili kararı imzaladı. Ayasofya Camii'nde 86 yıl sonra ilk namaz 24 Temmuz Cuma günü kılındı.

Abone ol

2020 yılında Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile gerginlik yaşayan Türkiye'de Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi tartışması başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce tuzak olarak açıkladığı Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Danıştay'da görülen davayı işaret eden Erdoğan, Ayasofya'nın Camii olmasına hukukun karar vereceğini belirtti.

Yunanistan kilisesinin lideri Atina Başpiskoposu Yeronimos, Ayasofya konusundaki gelişmelerin bir oyundan ibaret olduğunu ve Türkiye'nin cami olarak ibadete açmaya cesaret edemeyeceğini söyledi.

Yunan Kültür Bakanı Lina Mendoni de Ayasofya adımını politik ve provokatif olarak değerlendirdi. ABD'den hayal kırıklığı açıklaması geldi. UNESCO'dan yapılan açıklamada karardan üzüntü duyulduğu belirtildi.

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Böylece Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılmasının önü açılmış oldu.

Tartışmalar sürerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERdoğan kararlılığını göstererek Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararını imzaladı.

Türkiye'nin Ayasofya kararına ABD ve Yunanistan'dan tepki geldi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis kararın Ayasofya'yı dünya mirası olarak tanıyan herkesi rahatsız ettiğini söyledi.

Miçotakis, bu durumdan sadece Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin değil aynı zamanda Avrupa Birliği, UNESCO ve tüm uluslararası toplum ile ilişkilerini de etkileneceğini söyledi.

Tepkilere rağmen geri adım atılmadı. Yapılan hazırlıklar sonrası Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi 86 yıl sonra kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı.

İlk namaz 24 Temmuz Cuma günü kılındı. Namaza 350 bin kişi katıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de açılışta yer aldı. Erdoğan o gün yaptığı konuşmada, ''Artık burası aslına döndü, camiydi tekrar cami oldu. Şimdi ilanihaye inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder'' ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasında dünyaya hoşgörü mesajı veren Erdoğan, tepkilerin anlamsız olduğunu Türkiye'nin tüm dinlere saygılı olduğunu belirtti.

Ayasofya, İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten 1934'te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak 86 yıl ise müze olarak hizmet verdi.

Türkiye'de yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yapılar arasında bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayasofya'daki din hizmetleri Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlandı. Restorasyon, konservasyon ve koruma faaliyetlerini ise Kültür ve Turizm Bakanlığı yerine getirecek. Camiyi yerli ve yabancı turistler ücretsiz ziyaret ediyor.

2020 yılının Kahraman Anaları: Diyarbakır Anneleri Yurt Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan Ulusal Kanal'a konuştu: ''Tarım ve hayvancılık gelişmediği sürece büyüyemeyiz'' Yurt Doğu Anadolu dondurucu soğuk Yurt İstanbul'da sahte içki operasyonu: 2,5 ton sahte içki ele geçirildi Yurt