Fed, Ekim toplantısına ilişkin faiz kararını bu akşam açıklayacak

Türkiye saati ile 21'de bitecek FED toplantısında faiz artırımı beklenmiyor. Gözler, toplantıyla ilgili karar metninin satır aralarında olacak.

Abone ol

ABD Merkez Bankası FED'in, dün başlayan Ekim ayı toplantısı bugün Türkiye saati ile 21'de bitecek. Toplantıda, faiz artırımı kararı beklenmiyor. Buna karşılık gözler, karar metninin satır aralarında olacak. Ekonomistler faiz artışının zamanlamasına dair ipuçları arayacak.

Ekonomistlerin bir bölümü aralık ayında faiz artışı beklerken, daha büyük bir çoğunluğu 2016'ya öteleneceği kanaatinde. Fed Başkanı Janet Yellen toplantının ardından basın konferansı düzenlenmeyecek. Yatırımcılar, bu nedenle toplantının sonuç bildirisinin satır aralarında takvime yönelik ipucu arayacak.

Karar metninde yapılacak her küçük değişiklik önemli. Eğer, iş gücü piyasasına ilişkin olumlu ifadeleri kaldırırlarsa ya da istihdam artışının yavaşlamaya başladığını belirtirlerse, bu endişelenmekte oldukları ve faizleri Aralık ayında artırmayacakları anlamına gelecek.

Faiz artırımının 2016'ya erteleneceğinin anlaşılması ise Türkiye'de dolar kurunun düşmesini tetikleyecek.

Bununla birlikte, Fed'in bir ve iki numaralı isimleri, Janet Yellen ve Stanley Fischer'ın faizlerin artırılmasına aralıkta başlanmasından yana tavır koydukları biliniyor. Faiz artışının yapılmayacağını savunanlar, "Yellen, faizleri aralıkta artırır ve ABD ekonomisi kötüleşen küresel şartlarla yavaşlamaya devam ederse, Fed geri adım atmak zorunda kalır ve Yellen gülünç duruma düşer" tezini kullanıyorlar.

ulusalkanal.com.tr

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan açıklama Ekonomi Ceket diker gibi teşvik Ekonomi Kriz itirafı geldi Ekonomi Dünya ekonomisinin çıkmazı; Dolar Ekonomi