Gebelikte ağrılara dikkat!

Gebeliğin her döneminde, çeşitli nedenlerle karın ve kasık ağrıları oluşabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Adli Şadi Karama, “Bunların bir kısmı önemsiz ve tedavi gerektirmeyen basit ağrılar olabildiği gibi, önemli bir kısmı da acil bir durumu işaret eden ve tedavi gerektiren ağrılardır” dedi.

Abone ol

Gebeliğin her döneminde, çeşitli nedenlerle karın ve kasık ağrıları oluşabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Adli Şadi Karama, “Bunların bir kısmı önemsiz ve tedavi gerektirmeyen basit ağrılar olabildiği gibi, önemli bir kısmı da acil bir durumu işaret eden ve tedavi gerektiren ağrılardır” dedi.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Adli Şadi Karaman, Gebeliğin anne ve karnındaki bebeğin birlikte değerlendirildiği bir durum olduğunu ifade ederek, “Bu nedenle her türlü patolojik ağrı, her ikisini de olumsuz etkileyebilmekte ve kalıcı kötü sonuçlar oluşabilmektedir. Bizim bu konudaki önerimiz, normal dışı bir ağrı hissedildiğinde, özellikle bir de ağrıya eşlik eden (kanama, bulantı, kusma, baş ağrısı,idrar yanması...) başka bir bulgu da varsa gebenin mutlaka hekime müracaat ederek durumun değerlendirilmesidir” diye konuştu.

Gebelikle ilgili olan kasık ve karın ağrıları, farklı gebelik evrelerinde ayrı ayrı değerlendiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Adli Şadi Karama, daha sonra şunları kaydetti;

“Gebeliğin 1. Evresindeki Ağrılar ( 0-12 haftalar arası) Fizyolojik Ağrılar; Gebeliğin başlamasıyla birlikte , rahim büyümeye başlar ve bu durumda rahmi karın içinde asılı tutan bağlar da gerilmeye neden olur. Sonuçta hasta hafif kasık ve bel ağrıları hisseder. Bu ağrılar tedavi gerektirmez ve istirahat ile geçer.

DÜŞÜK BELİRTİSİ OLAN AĞRILAR

Düşükler sıklıkla gebeliğin ilk 3 ayında ortaya çıkar. Düşük ağrısı genellikle, vajinal kanama ile birlikte olursa da bazen kanamasız ağrı şeklinde de görülebilir. Süreklilik gösteren ve istirahatle geçmeyen bu ağrılarda hekim kontrolü ve tedavi gereklidir.

DIŞ GEBELİK AĞRILARI

Dış gebelik, gebeliğin rahim dışı bir bölgede(genellikle tüplerde) oluşmasısonucu ortaya çıkar. Dış gebelik ağrısı bu dönemin en şiddetli ağrısıdır. Bazen kanama ile birlikte olabilir. Geçmeyen şiddetli kramp tarzı ağrılar ve tansiyon düşmesi, karın içine kanama belirtisidir. Son derece ciddi ve cerrahi tedavi gerektiren bir durumdur.

Gebeliğin 2. Evresindeki Ağrılar (13.-26. haftalar)

FİZYOLOJİK AĞRILAR

Gebeliğin büyümesine bağlı olarakkarın içi organlarının yer değiştirmesi ve karın zarı iritasyonuna bağlı olan geçici hafif ağrılardır. Tedavi gerektirmez. Rahim Ağzı Yetersizliğine Bağlı Olan Ağrılar Rahim ağzının çeşitli nedenlerle ortaya çıkan erken açılma ve genişlemesi sonucu bebek ve eklerinin aşağı doğru itilmesi sonucu ortaya çıkan ağrılardır. İstirahatle geçmez ve uzun sürer. Erken doğum ve düşüğe neden olabilir. Tedavisi, rahim ağzına koruyucu dikiş konarak gebeliğin devamının sağlanmasıdır.

İSKELET SİSTEMİNİN DEĞİŞİMİNE BAĞLI OLAN AĞRILAR

Gebelikte rahimin büyümesi, vücut ağırlık merkezinin değişmesine ve omurganın fizyolojik (S şeklinin) bozulmasına yol açar. Ayrıca kalça eklemlerinin de gevşeyerek açılması, bel, boyun ve kasıklarda ağrılara yol açabilir. Kalsiyum ve magnezyum alınması, sert yatakta yatılması ile bu ağrılar hafifletilebilir.

3.Gebeliğin 3. Evresindeki Ağrılar (27.-40. haftalar)

YALANCI DOĞUM AĞRILARI (BRAXTON HİCKS)

Bu evrede 5-6 saatte bir görülen, 5-10 saniye süren hafif şiddetli ağrılar görülebilir. Rahmin doğuma hazırlandığının belirtisidir. Patolojik değildir. Tedavi gerektirmez.

ERKEN DOĞUM AĞRILARI

Rahimdeki kasılmaların sıklaşması ve uzun sürmesi, erken doğumun önemli bir belirtisidir. NST testi denilen bir testle ağrıların şiddeti ve sıklığı tespit edilir. Patolojik bir durumdur. Bir takım ilaçlarla ağrıların durdurulması (tokolizis) ile gebeliğin devamı sağlanmaya çalışılır.

PLESENTANIN ERKEN AYRILMASI (DEKOLMAN PLASENTA)

Tüm gebelikte görülen en tehlikeli ve şiddetli ağrılardır. Karın tahta sertliğindedir. Ağrı kesicilere ve istirahate cevap vermez. Tansiyon düşmüştür, hasta şoka eğilimli bir haldedir. Bazen vajinal kanama da olabilir. Genellikle bebek kaybedilir. Anne hayatı da ciddi bir risk altındadır. Acil operasyon ve kan transfüzyonu gerektirir.

PRE-EKLAMPSİ VE EKLAMPSİ AĞRILARI

Halk arasında gebelik zehirlenmesi denen bu hastalıkta gebenin tansiyonu yükselmiş, el ve ayakları şişmiş durumdadır. Baş ağrısı ve bulanık görme söz konusudur. Karın içinde karaciğer bölgesinde ve belde böbrekler tarafında şiddetli ağrılar vardır. Son derece ciddi bir durumdur. Acilen tansiyonun düşürülmesi ve hastanın en uygun zamanda doğurtulması gerekir.

DOĞUM AĞRILARI

Bu konudaki en masum ağrı budur. 38. haftadan sonra gebeliğin başlamasıyla birlikte ortaya çıkar. Doğum olana kadar periyodik bir şekilde devam eder. Doğumun olması için bu ağrılar gereklidir ve durdurulmaz.”

Erdoğan'dan YÖK'e atama Sağlık 'Yemek yeme bağımlılığı ruhsal bozukluk sayılmalı' Sağlık Dikkat! O annelerin bebekleri böyle oluyor! Sağlık Bahar gribine çiğ sarımsak Sağlık