Salep orkidesi, Samsunlu çiftçilerin yeni gelir kapısı oldu

Endemik bitki türü olduğu için doğadan toplanması yasak olan salep orkidesi, Samsunlu çiftçilerin yeni gelir kapısı oldu. Çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan verilen özel izinle salep orkidesi yetiştiriyor.

Abone ol

Endemik bir bitki türü olan salep orkidesi, Samsun'da Tarım ve Orman Bakanlığı'nın özel izniyle üretiliyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesinin tohum desteğiyle Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (EKOMDER) 2016 yılında proje hazırladı. 6 dönüm arazide 6 çiftçi ile başlayan salep orkidesi üretimi başarılı oldu.

Ekonomik değerinin yüksek olan salep orkidesi, içecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinde kullanılıyor. Bu yıl 19 Mayıs ilçesinde 41 çiftçinin 35 dönüm arazide ektiği salep orkidesinden 35 ton rekolte bekleniyor. EKOMDER Başkanı Hakkı Karaman, "Bir ton salep üret, emekli ol" sloganının arkasında olduklarını söyledi.

Üreticiye alım garantisi de veriliyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, salep orkidesinin neslini korumak ve üretimini yaygınlaştırmak istediklerini söyledi.

Nesli koruma altında olan Salep orkidesini doğadan toplayanlara 60 bin 134 lira para cezası kesiliyor. Samsun'da 35 çeşit salep orkidesi yetişiyor. Salep orkidesinin yumruları kurutulduktan sonra kilogramı 400 ila 600 lira arasında alıcı buluyor.

ulusal.com.tr

71 litre sahte içki ele geçirildi Yurt Manavgat'ta iki alanda yangın Yurt Ardahan'daki fırtınada 100'ün üzerinde bina zarar gördü Yurt Bir araç uçuruma yuvarlandı Yurt