700 bin işçinin gözü görüşmelerde: Emek cephesi yüzde kaç zam isteyecek?

Yaklaşık 700 bin kamu işçisinin toplu sözleşme süreci için 31 Mayıs'ta Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu'nu toplayacak. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre, ilk altı ay için yüzde 20, ikinci altı ay için enflasyon artı refah payı talep edilecek. Ayrıca asgari ücret düzeyinde maaş alan işçilere 4 bin 500 civarında taban ücret istenecek. Kıdemi 5 yıldan fazla olan işçilerin maaşlarına her yıl 25 lira eklenmesi de talep edilecek. Gelir vergisinin yüzde 15 olarak sabitlenmesi de talepler arasında.

Abone ol

Haber: Seda Akyüz

Kamuçisinin maaşına ve sosyal haklarına yapılacak iyileştirmeler için gözler Türk-İş'te.

Yaklaşık 700 bin kamu işçisinin toplu sözleşme süreci bu hafta başlayacak. Masada işçiyi temsil eden Türk-İş bu yıl Hak-İş ile birlikte hareket edecek. Emek cephesi on binlerce işçinin maaşı için ortak teklifine son şekli 31 Mayıs'ta verecek.

Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre, Türk-İş Genel Merkezi'nde 31 Mayıs'ta Kamu Koordinasyon Kurulu toplanacak. Toplantıda hazırlanan ortak teklif üzerinde son istişareler yapılacak.

Teklifte ilk altı ay için yüzde 20, ikinci altı ay için enflasyon artı refah payı talep edileceği öğrenildi. Asgari ücret düzeyinde maaş alan işçilerin en düşük taban ücretinin ise 4 bin 500 lira olması istenecek.

Ortak teklifte kıdemi 5 yıldan fazla olan işçilerin maaşlarına her yıl 25 lira eklenmesi de talep edildi. Ayrıca işçinin belini büken gelir vergisinin yüzde 15'te sabitlenmesi, bunun üzerinin ise işveren tarafından karşılanması istenecek.

696 Sayılı Kanun ile taşerondan kadroya geçen emekçilerin maaşlarının da kamu işçisiyle aynı olması da talepler arasında yer aldı.

31 Mayıs'ta yapılacak toplantının ardından teklif Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e sunulacak. Süreç 1 Ağustos'tan önce tamamlanmış olacak.

Kısa çalışma ve işsizlik ödeneği 4 Haziran'da yatırılacak Ekonomi Adana'da karpuz üreticisi maliyetlerden muzdarip Ekonomi Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan duyurdu: Kripto para düzenlemesi geliyor Ekonomi İşletmecilerden kepenk kaldırma çağrısı Ekonomi