Eskişehir'de 4200 yıllık kuraklık izleri

Eskişehir'deki Küllüoba Höyüğü'nde yapılan kazılarda, 4 bin 200 yıl önce kuraklık yaşandığı keşfedildi. Arkeologlar o dönemin insanlarının kuraklığa karşı büyük bir mücadele verdiğini ve kuraklığa uyumlu ürünler yetiştirdiğini tespit etti.

Abone ol

Anadolu insanı, son yıllarda yaşanan kuraklığın benzerini tarih öncesi çağlarda da yaşadı. Eskişehir'in Seyitgazi ilçesindeki Küllüoba Höyüğü'de buna dair bulgulara rastlandı.

Küllüoba höyüğü Tunç Çağı'nda kesintisiz 1600 yıl süren yerleşik hayatın izlerini taşıyor. Üniversitelerden öğretim üyeleri ve öğrencilerin oluşturduğu 35 kişilik bir ekip, höyükteki kazı çalışmalarını sürdürüyor. Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Türkteki, çalışmaları anlattı.

Hayvan kemikleri üzerinde yapılan incelemeler, kuraklığın hayvancılığa etkisini ortaya koydu.

Bölgede yaşanan kuraklığın 200 ila 300 yıl sürdüğü tahmin ediliyor. Yöre halkının kuraklığa karşı büyük mücadele verdiği, değişen iklim şartlarına uyum sağlamak için ellerinden geleni yaptığı düşünülüyor.

Yöre halkının tohumları hazine gibi koruduğu da keşfedildi.

Mersin'de dev yılan eve daldı Yurt Ordu'da 14 yaşındaki çocuk ailesini katletti Yurt Tekirdağlı balıkçılar sezona hazır Yurt FETÖ'cü eski emniyet müdürü Hüseyin Çıtak yakalandı Yurt