Teklifinin en geç 10 Ocak Salı günü Genel Kurul'a gelmesi bekleniyor

Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen Meclis'i yetkisiz bırakacak Anayasa değişikliği teklifinin en geç 10 Ocak Salı günü Genel Kurul'a gelmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanının partili olmasının önünü açan teklif için AKP, tam kadro Meclis'te olacak. CHP adına konuşmayı ise Antalya vekili Deniz Baykal yapacak.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım'ın "özünde değişiklik yok" dediği başkanlık sistemini hedefleyen Anayasa değişikliği teklifinin en geç 10 Ocak Salı günü Genel Kurul'a geleceği belirtiliyor.

Muhalefet, hafta içinde teklif üzerinde hazırlayacağı "Muhalefet şerhini" verecek. Genel Kurul'daki müzakerelerin 13 ya da 15 gün sürmesi planlanıyor.

Yasama, yürütme ve yargıyı tek bir kişiye bağlayan teklif için AKP, bakan ve milletvekillerinden ocak ayı boyunca Genel Kurul'da olmalarını istedi.

CHP ise Cumhurbaşkanının partili olmasının önünü açan teklif için Antalya milletvekili Deniz Baykal'ı konuşturacak. CHP'li kurmaylar, Baykal'ın 1 Mart tezkeresin görüşmelerinde olduğu gibi ikna edici bir konuşma yapacağını savunuyor.

Teklif, Genel Kurul oylamasında en az 330 milletvekilinin Evet oyu ile referanduma götürülebilecek. 316 sandalyeli AKP'ye fire olmaması durumunda 14 milletvekilinin daha oyu gerekiyor. Bu noktada teklif üzerinde uzlaşan MHP devreye girecek.

AKP'li kurmaylar, teklifin Genel Kurul'da geçmesi durumda Mart sonu ya da Nisan başında halk oylamasına gidilebileceğini belirtiliyor.

CHP'nin hayır oyu kullanacağı teklifle ilgili kulislerde AKP ve MHP'de ciddi fireler olacağı konuşuluyor.

Özellikle de AKP'nin Milletvekili Burhan Kuzu'dan gelen bu açıklama ve bazı AKP'lilerden gelen "Eyalet sistemini tartışırız" sözleri MHP'de rahatsızlık yaratmış durumda.

ulusalkanal.com.tr

Yılbaşında anlamlı ziyaret Gündem İsmail Hakkı Pekin saldırının hedefine dikkat çekti Gündem Reina saldırganını yakalamak için Zeytinburnu'nda bazı adreslere baskın yapıldı Gündem Rusya Başbakanı Medvedev'den Başbakan Yıldırım'a taziye Gündem