Kayseri'de 7,5 milyon yıllık fosil bulundu

Kayseri'de Yamula Barajı etrafında kurtarma kazılarına devam ediliyor. 7,5 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen kaplumbağa ve 3 fil dişi fosili bulundu. Fosiller, kuyumcu titizliğinde işlenerek bulundukları yerden çıkarıldı. Bilim Merkezine götürüldüler.

Abone ol

Kimi zaman dişçilerin kullandığı aletler, kimi zaman da marangozlara ait araçlar kullanılıyor. Ama her zaman çok dikkatli ve özenli davranılıyor. Bu milyonlarca yıl öncesine ait fosiller, kuyumcu titizliğinde işlenerek bulundukları yerden çıkarıldı.

Burası Kayseri'deki Yamula Barajı çevresi... Keçi çobanı Murat Adıyaman'ın 2017 yılında bulduğu fosilin ardından burada kazı çalışmaları başlatılmıştı. Bu yıl ki kazılar salgın nedeniyle geç başlasa da olanca hızıyla devam ediyor.

Kazının sürdüğü yıllar içerisinde farklı canlılara ait fosiller bulunmuştu. Önceki günlerde 7,5 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen kaplumbağa ve 3 fil dişi fosili bulundu.

Fosiller, kazı ekibi tarafından "alçı ceket" yöntemiyle önce ıslak peçetelerle sarıldı. Daha sonra da alçılı bezlerle koruma altına alındı. Kuyumcu titizliği gösterilen fosillerin altına metal desteklerle sünger konuldu. Ağırlığından dolayı kepçelerle taşındı.

Ülkemizde ve dünyada çıkarılanlarla kıyaslandığında bu fosiller, büyük ve parçalanmamış olması yönüyle öne çıkıyor. Bu yılki kazılarda çıkarılan 2 metre 80 santim uzunluğundaki fil dişi, en uzun parça olarak dikkati çekiyor.

Kayseri Bilim Merkezine götürülen fosiller, burada da titizlikle temizlendi. Bilim insanları tarafından disiplinler arası çalışmalarla incelenecekler. 7-8 milyon yıl önceki Anadolu'nun iklimi, bitki örtüsü, yaşayan hayvan zenginliği konusunda ipucu verecekler.

ulusal.com.tr

Bekçilere ateş eden hırsızlar yakalandı Yurt Bakanlar Süleyman Soylu, Murat Kurum ve Adil Karaismailoğlu Trabzon'da Yurt İzmir'de otluk alanda yangın Yurt Sedef Adası açıklarında sürüklenen teknedeki 3 kişi kurtarıldı Yurt