Genelkurmay'dan AİHM kararına itiraz

Türkiye, PKK'lıları özgürlük savaşçısı olarak tanımlayan AİHM'e itiraz etti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 1994'te Şırnak'ta 38 kişinin hayatını kaybettiği bombalama olayıyla ilgili Türkiye'yi 2 milyon 305 bin Avro tazminata mahkum etmişti. Adalet Bakanlığı, Genelkurmay'ın talebiyle Türk Ordusu'nun ceza mahkemelerinde sanık yapılmasının önünü açan kararı temyiz etti.

Abone ol

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'yi tazminata çarptıran kararına itiraz etti. Nedeni ise PKK'lıların özgürlük savaşçısı olarak tanımlanması.

Adalet Bakanlığı, AİHM'in 1994’te Şırnak’ın Kumçatı ve Koçağılı köylerinin bombalanması nedeniyle verdiği rekor tazminat cezasını temyiz etti. Temyiz talebi Genelkurmay'dan geldi.

Genelkurmay, dava dosyasında PKK'lılardan "özgürlük savaşçısı" olarak söz edilmesine itiraz etti. Ancak temyize götüren en önemli neden, kararda Türk Ordusu'nun terörle mücadele görevinin suçlanması oldu. Genelkurmay, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uluslararası ceza mahkemelerinde sanık yapılmasının önünü açabilecek AİHM kararının kabul edilemez olduğunu belirtti.

AİHM’nin tarihinde bir ülkeye verdiği en yüksek cezayı Türkiye'ye vermiş ve 2 milyon 305 bin Avro tazminata makhum etmişti. 1994’te Şırnak’ın Kumçatı ve Koçağılı köylerinin bombalanması sonucu 38 kişi hayatını kaybetmişti. Köylüler AİHM'e dava açmış, Hükümet, köylerin PKK tarafından bombalandığını ileri sürmüştü.

uluslkanal.com.tr

Savcı, Kocasakal'a hapis istedi Gündem Mısır'da hükümet istifa etti Gündem CHP'den 'skandal' değerlendirmesi Gündem Bir tepki de Akdağ'dan Gündem