Fetullah Gülen: 'Telefonla görüşen ihanet etmiş olur'
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, "ByLock" ile ilgili şu ana kadarki en kapsamlı bilgiler yer aldı. Google aramalarına göre, aramaların 7-13 Eylül 2014 tarih aralığında tavan yaptı. Uygulamaya kayıt olan kullanıcı sayısı 215 bin 92. 17 milyon 169 bin 632 mesajın 15 milyon 520 bin 552'si çözüldü. 31 bin 816 grup oluşturuldu. 30 bin kişinin parolası ise hala çözülemedi.
Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) haberleşme programı "Bylock" kullandıkları tespit edilen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) çalışanı 26 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, şifreli haberleşme programı "Bylock" ile ilgili şu ana kadar yapılan çalışma ve analizlerle ilgili en kapsamlı bilgiler yer aldı. Buna göre şu ana kadar ulaşılan 215 bin 92 kullanıcıdan, parolası çözümlenebilen kullanıcı sayısının 184 bin 298 olduğu belirtildi.
İddianamede örgütün haberleşmede kullandığı en etkili yöntemin "Ru be ru" (yüz yüze) şeklinde olan yöntem olduğu kaydedildi. Yine canlı kurye kullanılmasının da en sağlıklı haberleşme yöntemlerinden biri olarak kabul edildiği belirtilen iddianamede özellikle örgüt lideri Fetullah Gülen ile haberleşmede çoğunlukla bu yöntemin kullanıldığı, talimat almak veya faaliyetler hakkında bilgi almak için kuryelerin Pensilvanya'ya giderek örgüt lideriyle yüz yüze görüştükleri tespitine yer verildi.
EN YAYGIN YÖNTEM TELEFON
En yaygın haberleşme yönteminin ise mobil telefonlar olduğu belirtildi. Örgüt mensuplarının kendi adlarına kayıtlı olmayan hatlar temin ettikleri bunları da kullandıkları cihazlarla birlikte periyodik aralıklarla değiştirdikleri belirtildi. Üst düzey 'abi' ve 'abla'ların ise başka ülkelere kayıtlı mobil telefon hatları kullandıkları tespitine yer verildi. Mobil cihaz ile iletişime imkan tanıyan Skype, Tango, Bylock, Line, Karaotlak ve WhatsApp gibi programların da düşük maliyetli olması ve mesajlaşmaların şifrelenerek korunması sebebiyle sık tercih edilen haberleşme yöntemi olarak görüldüğü kaydedildi.
FETULLAH GÜLEN'İN TALİMATIYLA GÖRÜŞMELER BYLOCK ÜZERİNDEN YAPILDI
İddianamede Bylock'un, 17-25 Aralık sürecinden sonra telefon dinlemelerine karşı kriptolu haberleşme programı olarak örgüt tarafından geliştirildiği belirtilerek, örgüt lideri Gülen'in de, "Tüm üyeler Bylock programı üzerinden görüşmeler yapsın. Normal telefonla görüşme yapanlar hizmete ihanet etmiş olur" diyerek talimat verdiği, örgüt mensuplarının da bu talimat üzerine bu program üzerinden görüşmeler gerçekleştirdiği ifade edildi.
"ÖRGÜT İÇERİSİNDE OLMAYAN KİŞİNİN BYLOCK KULLANMASI MÜMKÜN DEĞİL"
Bylock'un kurulum dosyası olmadan haricen ya da internet üzerinden temininin mümkün olmadığı, programa erişimin ancak örgüt üyelerinin birbirlerine kurulum dosyasını bluetoth, flash bellek gibi dijital ortamda vererek sağlandığına dikkat çekilen iddianamede, bu programa örgüt içerisinde faaliyet göstermeyen bir kişinin ulaşmasının mümkün olmadığı vurgulandı. 15 Temmuz kalkışmasından sonra da, örgüt içerisinde, "Bylock silinsin, telefonlar formatlansın" talimatının verildiği belirtildi.
BYLOCK'UN ÖZELLİKLERİ...
İddianamede sunucusunun Litvanya'da olduğu belirtilen Bylock'un, ilk önce İngilizce yazılım olarak üretildiği daha sonra Türkçe yazılım güncellemesi yapılarak tüm Türkiye'de örgüt mensuplarının hizmetine sunulduğu belirtildi. Bylock üzerinden gönderilen mesajların alıcı tarafından silinmemiş ise eğer sistem tarafından 24 saat içinde otomatik olarak silindiği, telefonların özelliklerine göre ekran görüntüsü ve kopyasının alınabildiği kaydedildi.
KULLANICI SAYISI 215 BİN 92
Bylock'un indirme sitelerinden edinilen bilgilere göre 500 bin ila 1 milyon arasında indirildiğinin belirlendiğine işaret edilen iddianamede, kullanıcı sayısının 215 bin 92 adet olduğu değerlendirmesi yapıldı. Dünya üzerinde en çok kullanıcısının olduğu ülkenin de Türkiye olduğu vurgulandı.
15 MİLYON KRİPTOLU MESAJ ÇÖZÜMLENDİ
İddianamede Bylock üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde toplam 17 milyon 169 bin 632 mesaj kaydına ulaşıldığı belirtilerek, şuana kadar 15 milyon 520 bin 552 adet mesajlaşmaya ait kriptolu içeriğin çözümlendiği vurgulandı. Yine program üzerinden bir kez mesaj atmış ya da almış kullanıcı sayısının 60 bin 473 olduğu, uygulamayı sadece sesli iletişim için kullanan kişi sayısının ise 46 bin 799 olduğu bilgisine yer verildi.Savcılığın değerlendirmesinde "Bylock uygulamasının, global bir uygulama görüntüsü altında FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının kullanımına sunulduğu sonucuna varılmıştır" denildi.
ŞÜPHELİLERİN 20'Sİ KIRMIZI, 6'SI TURUNCU RENKTE BYLOCK KULLANICISI...
İddianamede murakıp, murakıp yardımcısı ve uzman olan 26 şüpheliden 22'sinin tutuklu olduğu, 4'ünün ise firari olduğu belirtildi. Yine şüphelilerden 20'sinin çok yoğun kullanım anlamına gelen "kırmızı renk" grubunda Bylock kullandığı, 6'sının ise "turuncu renk" grubunda Bylock kullandığı belirtildi. Ayrıca tüm şüphelilerin örgütle bağlantılı olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edildiği belirlendi. Tüm şüpheliler için "Terör örgütü üyeliği" suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
ŞÜPHELİLER BYLOCK KULLANMADIKLARINI SAVUNDULAR
İddianamede şüphelilerin savunmalarına da yer verildi. Bylock indirip kullanmadıklarını, örgüt ile herhangi bir bağlantılarının olmadığını söyledikleri, bazılarının da BDDK yöneticileriyle ters düştüğü için adının listeye eklendiğini belirterek suçlamaları kabul etmedikleri belirtildi.
7-13 EYÜL 2014 ARASI GOOGLE'DA BYLOCK ARAMASI TAVAN YAPTI
İddianamede, ByLock ve uygulama sunucularının ayrıntılı teknik çalışamalara tabi tutulduğuna vurgu yapılarak, "Google Play’de 2014 yılının bas¸larında kullanıma sunulan ve 2016 yılının ilk aylarına kadar çeşitli versiyonlarla kullanımda bulunan ByLock uygulamasında, kriptolu anlık mesajlaşma, kriptolu sesli görüşme grup mesajlas¸maları, dosya paylaşımı, e-posta iletişimi, arkadaş ekleme özellikleri mevcuttur. Uygulama üzerinden telefon numarası veya ad-soyad ilgileriyle arama yapılarak kullanıcı ve telefon rehberindeki kişilerin de otomatik olarak eklenmesine imkan bulunmamaktadır. Kullanıcıların birbirleriyle ByLock uygulaması üzerinden iletişme gezçebilmeleri için tarafların birbirlerinin 'kullanıcı adı/kodu' bilgilerini bilmeleri ve her iki tarafın diğerini arkadas¸ olarak eklemesi gerekmektedir." denildi.
Darbeye teşebbüs tarihi olan 15 Temmuz 2016'dan o¨ncesine dair ByLock uygulamasına ilişkin açık kaynaklarda yürütülen araştırmalar sonucunda, uygulamanın Google Play ve Apple Store uygulama marketlerinden yayından kaldırıldığı ve uygulama kurulum dosyalarına eris¸imin devam ettiğinin tespit edildiği aktarılan iddianamede, 17 Aralık 2013 ve 17 Şubat 2016 tarihleri arasında 'ByLock' anahtar kelimesi kullanılarak yapılan Google aramalarına göre, aramaların 7-13 Eylu¨l 2014 tarih aralığında tavan yaptığ, 2015 yılının başlarında inişie geçtiği ve sonraki süreçte tekrar yükseldiği belirlendi.
17 MİLYON MESAJ, 1 MİLYON 218 BİN ÇAĞRI
"Uygulamaya kayıt olan kullanıcı sayısı 215 bin 92, parolası çözümlenebilen kullanıcı sayısı 184 bin 298, olus¸turulmus¸ toplam grup sayısı 31 bin 886, toplam mesaj içerği 17 milyon 169 bin 632, çözümlenen mesaj içeriği 15 milyon 520 bin 552, verilerdeki toplam e-posta içerği 3 milyon 158 bin 388, çözümlenen e-posta içerği 2 milyon 293 bin 518, an az bir kez mesaj atmıs¸ ve/veya almış şahıs sayısı 60 bin 473, sesli görüşmeyi kullanan şahıs sayısı 78 bin 165, sadece sesli iletişim için n kullanan şahıs sayısı 46bin 799"