Başbakan Yıldırım, Laricani ile görüştü

Başbakan Yıldırım, APA 10. Genel Kurulu kapsamında İran Meclis Başkanı Laricani ile görüştü.

Abone ol

Başbakan Yıldırım, APA 10. Genel Kurulu kapsamında İran Meclis Başkanı Laricani ile görüştü.

Yıldırım ve Laricani'nin, Asya Parlamenter Asamblesi (APA) 10. Genel Kurulu kapsamındaki görüşmesi, basına kapalı 50 dakika sürdü.

"Umut ediyorum artık Suriye'de barış ve güvenlik tesis edilecek"

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, "Asya Parlamenter Asamblesi (APA) toplantısıyla eşzamanlı olarak Soçi'de başarılı bir şekilde Suriye'de siyasi çözüm dile getirildi. 7 yıllık yıkıcı terör ve savaştan sonra umut ediyorum artık Suriye'de ve tüm bölgede barış ve güvenlik tesis edilecek." dedi.

Laricani, Anadolu Ajansı'nın ev sahibi fotoğraf sağlayıcı olduğu APA 10. Genel Kurul Oturumu'nda yaptığı konuşmada, Asya'da barış ve kalkınmanın sürdürülmesi için Asya ülkelerinin yanı sıra tüm dünya ülkelerinin ihtiyaçlarının ele alınması gerektiğini dile getirdi.

Jeopolitik konum, kültürel ve tarihi bağlara sahip Asya ülkelerinin siyasi, ekonomik ve güvenlik alanında iş birliği yapması gerektiğini vurgulayan Laricani, "Kıta olarak çeşitli problem ve sınamalarla karşı karşıyayız. Bunlar uluslararası güvenliği ve istikrarı etkileyen boyutta. Terörizm illeti, şiddetli aşırıcılık tüm dünyaya yayıldı. Maalesef terör illeti küresel olarak yıkıcı boyuta ulaştı, tüm dünyanın barış ve istikrarını tehdit eder boyuta geldi." diye konuştu.

Laricani, terörün, Asya'nın kalkınmasına ve itibarına darbe indirdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bazı ülkelerin DEAŞ'la mücadelede önemli adımlar attığını da görüyoruz. Irak ve Suriye artık DEAŞ'tan temizlenmek üzere. Ülkelerin çabasıyla bu gerçekleşecek. Ancak, ABD gibi ülkeler bu terör grubuna destek de sağladı. Irak ve Suriye hükümetlerini kutlamalıyız, terörle mücadele çabaları sayesinde bu ülkeler teröre karşı mücadelenin sembolü haline geldi. Neden böyle sorunlar yaratılıp duruyor? Baskı altında bazen bazı ülkeler ilgisiz davranıyor kanayan yaralara. Bölge halkı manipülasyonu reddetme ve siyasi bilgelikle hareket ederek hepimiz için daha iyi kararları verebilme gücüne artık sahip. Gelecekte ilerleyeceğimiz yola baktığımızda birbirimizin potansiyelinden en iyi şekilde yararlanabileceğimizi görüyoruz. APA toplantısıyla eşzamanlı olarak Soçi'de başarılı bir şekilde Suriye'de siyasi çözüm dile getirildi. 7 yıllık yıkıcı terör ve savaştan sonra umut ediyorum artık Suriye'de ve tüm bölgede barış ve güvenlik tesis edilecek."

Bölgenin en önemli konularından birinin Filistin meselesi olduğunun altını çizen Laricani, "Filistin halkına hakları mutlaka geri verilmeli ve Filistinliler vatanlarına geri dönebilmeliler. Filistinlilere karşı işlenen suçlar kurumsallaşmış şiddetin bir örneğini gösteriyor. Geçen 10 yıl içinde büyük güçlerin siyasi ve ekonomik hedeflerinin, barışın tesis edilmesiyle aynı olmadığını gördük. Büyük güçler barış ve istikrar mı istiyor yoksa kendi avantajlarına olacak çalışmalar mı istiyor? Hala bölgede insanlar büyük güçlere bağımlı olmaya devam ediyor." dedi.

"Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde önemli adımlar atılabilir"

Laricani, ekonomik ilişkilerin geliştirilebilmesi konusunda başarı elde edildiğini, İran ile Türkiye'nin ticaret hacminin 12 milyar dolardan, İran ile Çin'in ticaret hacminin 20 milyar dolardan fazla olduğunu kaydederek, söz konusu verilerin APA ülkelerinin ekonomik ve teknolojik ilişkilerin geliştirilmesinde önemli adımlar atabileceğini gösterdiğini söyledi.

Kültürel ve sosyal iş birliğinin önemine işaret eden Laricani, "İran, dış politikasını, barış ve sürdürülebilir güvenlik temelinde geliştiriyor. Bölge ülkelerinin iradeleri doğrultusunda barışın tesisi için çalışıyoruz. APA ile iş birliğine hazırız." diye konuştu.

Leyla Zana'nın milletvekilliği düşüyor Gündem ABD, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne ekonomik yaptırımlarını genişletti Gündem HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran terörist cenazesine katıldı Gündem Oktay Yıldırım Türk Ocakları Kayseri şubesinde konferans verdi Gündem