Saros Araştırma'dan güvenilirlik anketi: Ulusal Kanal ilk 5'te

Saros Siyasal ve Sosyal Araştırma Servisi, Türkiye Gündemi hakkında yeni bir araştırma yayımladı. Ankete katılanlar işsizlik, ekonomi ve koronavirüs konularını Türkiye’nin önündeki gerçek sorun olarak ortaya koydu. Dış politika konusunda Türk Milletinin hükümet politikalarını desteklediğini gösteren ankete görü Ulusal Kanal Türkiye’de en çok güvenilen ilk 5 haber kanalından biri.

Abone ol

Saros Siyasal ve Sosyal Araştırma Servisi, Türkiye Gündemi ve Siyaset Araştırması Eylül 2020 verilerini açıkladı.

Araştırma için 3 bin 11 kişi ile görüşüldü. 27 ilden katılımcıya anket yapıldı.

Ankette vatandaşlara “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” diye soruldu. Katılımcıların yüzde 31,8’i işsizlik, yüzde 26,4’ü ekonomi, yüzde 11,4’ü de Koronavirüs dedi.

“Türkiye’de bugün için hayatta olan en çok beğendiğiniz devlet adamı veya siyasetçi kimdir?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 37,2’si Recep Tayyip Erdoğan derken Selahattin Demirtaş diyenlerin oranı yüzde 12,9 ve Kemal Kılıçdaroğlu diyenlerin oranı yüzde 11,3.

Saros Siyasal ve Sosyal Araştırma Servisi’nin yaptığı ankete göre vatandaşların yüzde 31’i Hükümeti başarılı buluyor. Kısmen başarılı bulanların oranı yüzde 18,6. “Hükümet başarısız” diyenlerin oranı ise yüzde 47,7.

Ankete göre vatandaşlar, görevdeki bakanlar arasında en çok Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’yı başarılı buluyor. Koca’yı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk takip ediyor.

TÜRK MİLLETİ PARLAMENTER SİSTEMDEN YANA

Katılımcılara “Sizce Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine mi devam etmeli, yoksa parlamenter sisteme mi dönmeli?” sorusu yöneltildi.

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine Devam Etmeli” diyenler yüzde 48,5 iken “Parlamenter Sisteme Dönmeli” diyenlerin oranı yüzde 51,5.

AYASOFYA, DIŞ POLİTİKA VE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Ankette “Ayasofya’nın Camiye dönüştürülmesi siyasi tercihinizi etkiledi mi?” diye soruldu.

Katılımcıların yüzde 10,2’si “Daha önce hükümeti desteklemiyordum. Ayasofya’dan dolayı hükümete destek vereceği” dedi.

“Daha önce hükümeti destekleyip Ayasofya kararı nedeniyle hükümete destek vermeyi bıraktığını” söyleyenlerin oranı yüzde 0,2.

Yüzde 89,6 gibi büyük bir çoğunluk ise Ayasofya kararının siyasi düşüncelerini değiştirmediğiniz söyledi.

Ankete katılanların yüzde 51,2’si hükümetin dış politika alanındaki performansını başarılı buldu. Yüzde 48,8’i ise başarısız bulduğunu ifade etti.

Vatandaşlara çok tartışılan İstanbul Sözleşmesi de soruldu. Katılımcıların yüzde 15,3’ü daha önce hiç İstanbul Sözleşmesini duymadıklarını söyledi.

Katılımcılara “Hükümetin bu sözleşmeden çekilmesini onaylar mısınız?” diye soruldu. Vatandaşların yüzde 55,7’si “onaylıyorum” dedi. “Onaylamıyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 44,3’te kaldı.

TÜRKİYE’NİN GÜVENDİĞİ TELEVİZYON: ULUSAL KANAL

Saros Siyasal ve Sosyal Araştırma Servisi anketinde katılımcılara “en çok güvendiğiniz haber kanalı hangisidir” diye sordu.

Ulusal Kanal, güven endeksinde çoğu kanalı aşarak 5. sırada yer aldı. Büyük olanaklara sahip holding medyası Fox, NTV, a Haber ve Habertürk’ün ardından Ulusal Kanal 5. sıraya oturdu.

Türkiye Gündemi ve Siyaset Araştırması_Eylül_2020-1.pdf

Azerbaycan'da kısmi seferberlik ilan edildi Gündem Ermenistan'ın saldırısı istanbul'da protesto edildi Gündem Kaşıkçı cinayetinde istenen cezalar belli oldu Gündem Çin sanayisi salgını atlattı Gündem