Amerika baskıları arttırdı!

Pentagon'dan gelen 40 kişilik heyet, İncirlik Üssü'nün kullanılması için Türk yetkililere iki gündür yoğun baskı yapıyor. Edinilen bilgilere göre, Washington Ankara ile, İncirlik Üssü'nün IŞİD'e karşı mücadelede kullanılması konusunda bir anlaşma yapmak istiyor. Ayrıca iki üs daha talep ediyor. Türkiye'nin masadaki kozu ise güvenlikli bölge hamlesi. Görüşmeler Dışişleri Bakanlığı nezdinde yapılıyor. Genelkurmay Başkanlığı'dan ise "görüşmeye dahil değiliz" açıklaması geldi.

Abone ol

Ankara, “PYD tehdittir” dedi, TSK sınıra yoğun askeri sevkıyat başlattı. Güvenlikli bölge istemeyen Washington ise jet hızıyla Pentagon'u Ankara'ya taşıdı.

40 kişilik ABD heyeti ilk gün 8, ikinci gün de 3 saat Dışişleri yetkilileriyle görüşme yaptı. Görüşmede ABD, İncirlik Üssü'nün koalisyon güçlerinin kullanımına açılmasını, bu konuda iki ülke arasında bir anlaşma yapılmasını önerdi. Ankara'ya yoğun baskı yapıldı. Yetmedi, ABD heyeti iki askeri üs daha talep etti. Üslerden birinin İskenderun Limanı olduğu öğrenildi.

Görüşmede, IŞİD'e karşı mücadelede iki ülkenin ortak hareket etmesi gerektiği vurgulandı. Hem istihbarat işbirliğinin artırılması hem de İncirlik'in operasyonlarda kullanılması için koordinatların iletileceği koordinasyon merkezi kurulması da görüşüldü.

Türk tarafının talebi ise PYD'nin ilerleyişini durdurmak ve olası bir göç karşısında güvenlikli bölge hakkını kullanmak. Dışişleri heyetine başkanlık eden müsteşar Feridun Sinirlioğlu'nun Ankara'nın PYD ile ilgili kaygılarını Pentagon yetkililerine ilettiği, tehdidin hissedilmesi durumunda Türkiye'nin hiçbir ülkeye danışmadan gereğini yapacağını söylediği öğrenildi.

ABD ise güvenlikli bölge fikrine sıcak bakmıyor. Pentagon heyetinin, Türkiye'nin PYD kaygısını ortadan kaldırabilecek farklı planları masaya sunduğu ileri sürüldü. Ankara'nın uçuşa yasak bölge talebi de kabul edilmedi.

Zirvede Washington'un daha önceden de talep ettiği İncirlik Üssü'nde bulunan 6 insansız hava araçlarından ikisine silah takılması teklifi de değerlendirildi. AKP hükümeti de 2 predatöre silah takılmasına onay verdi.

Son yılların en uzun zirvesinin ardından Dışişlerinden üç cümlelik açıklama geldi.

Açıklamada "ABD ve Türkiye arasında IŞİD konusunda önemli görüşmeler yapıldı. Görüşmede bu işbirliğinin daha da pekiştirilmesi konusundaki seçenekler, bölgedeki son güncel gelişmeler ışığında ele alınmıştır. Tabiyatıyla, ABD ile çalışmalarımız önümüzdeki dönemde de devam edecektir. " denildi.

Zirvede Genelkurmay'dan iki yetkilinin de olduğu belirtildi. Ancak Genelkurmay, görüşmeye kendilerinin bir dahli olmadığını, görüşmelere yalnızca temsilci düzeyinde katıldıklarını açıkladı.

ulusalkanal.com.tr

Muhalefet seçimlerin üzerinden 1 ay geçmesine rağmen görev verilmemesini eleştirdi Gündem Çok çarpıcı rapor! 6 milyonu buldu! Yine birinciyiz Gündem Balyoz kumpasında 163 subayın tutuklanma anı görüntüleri ortaya çıktı Gündem CHP'den Halaçoğlu'na tepki Gündem