Doğu Akdeniz ve Libya'daki son gelişmeler
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek, Aydınlık Gazetesi Yazarı Av. Sinan Güzaltan Doğu Akdeniz ve Libya’daki gelişmeleri değerlendirdiler.
Libya ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri değerlendiren Av. Sinan Güzaltan Mısır ile Türkiye’nin bu süreçte arasının düzelebileceğini ifade etti. Güzaltan, “Libya’da Hafter yönetimi askeri anlamda kaybediyor. Mısır’ında yakın dönemde özellikle Vatiyye Askeri Üssü’nün kaybından sonra Hafter’den desteğini çekmesi bekleniyor. Bu tabi şu anlama gelmiyor. Mısır’ın bütün halinde Hafter ve destekçilerin tarafını bırakıpta mutabakat hükümetine destek vereceğini anlamına gelmiyor. Şunu görüyoruz Mısır Hafter’den desteğini çekmeye başlayacak. Moskova’da Hafter’in üzerini çizmiş görünüyor. Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti bu kadar büyük başarılar kazanırken Hafter kuvvetlerine karşı, bu askeri başarıların diplomatik yollarla da taçlandırabileceğimiz bir sürece giriyoruz. Libya’da kalıcı bir çözüm için, Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı kurulmuş bu şer ittifakını bozmak için Mısır'la aramızı düzeltebileceğimiz bir süreçteyiz.” diye konuştu.
Rusya’nın Doğu Akdeniz’de aldığı tavrı anlatan Dr. Mehmet Perinçek, “Libya’da yaşanan süreç dünyadaki kamplaşmadan bağımsız değil. Dünyada ABD enerji kaynaklarını ve yollarını elinde tutmak için askeri güç olsun başka yollar olsun bir hegemonya kurma gayreti içerisinde. Bunun karşısında da birçok ülke konumlanmış. Başında Rusya, Çin, Türkiye, İran gibi ülkeler geliyor. ABD’de bu ülkerleri kendi planlarının önünde bir engel olarak gördüğü için bölmek, parçalamak, ekonomik olarak çökertmek için bir çalışma yürütüyor. ABD’nin Doğu Akdeniz planlarından, Karadeniz planlarından, Ortadoğu projesinden veya Orta Asya’daki enerji kaynaklarını kontrol altına alma planlarından bağımsız değil Libya’daki durum. Rusya Libya’da, Doğu Avrupa’da, Suriye’de, Orta Asya’da, Kafkaslar’da da yani dünyanın neresinde olursa olsun Amerikan planlarını durdurmak ve kendisine yönelen bir tehdidi daha ön cepheden kesmek niyetini taşıyor.“ ifadelerini kullandı.
Libya’nın petrol ülkelerinin en önemlilerinden olduğunu söyleyen Prof.Dr. Doğan Perinçek, “Libya petrolü kalite olarak çok iyi bir petrol ve kükürtü az dolayısıyla Almanya, İtalya, İspanya ağırlıklı olarak Libya petrolünü kullanıyor. Libya petrolü şu anda piyasada değil Kaddafi zamanında günde 1,5 milyar varil petrol Avrupa’ya aktarılıyordu veya dünyanın diğer ülkelerine. Ama şu anda bir varil bile aktarılmıyor. Son gelen bilgilere göre ithalat tamamen durmuş durumda. Libya’nın petrolünün bir kısmı Hafter yönetiminde yüzde 60 diyebiliriz. Yüzde 40’ı ise şu anda Birleşmiş Milletlerin tarafından tanınan Tripoli hükümetinde. Bir diğer önemli şey ise National Oil Company (NOC) çatı petrol şirketi, bu şirketin merkezi de Tripoli’de. Dolayısıyla Hafter ihracat yapamıyor.“ diye konuştu.
ulusal.com.tr