CHP'li Serter: Türbana sessiz kalmak suç ortaklığıdır

CHP'nin TBMM'ye türbanla girilmesine sessiz kalmasına kendi milletvekillerinden tepkiler gelmeye devam ediyor. Son olarak Nur Serter CHP'nin bu tutumunu üstü kapalı bir şekilde eleştirerek sessiz kalınmasının suç ortaklığı olduğunu belirtti

Abone ol

Zihni Erdem

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, AKP hükümetinin anayasada aykırı bir biçimde kamuda ve TBMM’ye türbanı sokma girişimine sessiz kalan, içlerinde kendi partisi CHP’nin de olduğu siyasi partileri suç ortaklığı yapmakla suçladı.

CHP’nin seçim öncesi “AKP’ye koz vermemek” gerekçesiyle TBMM’de izlediği türbanlı kadın milletvekillerinin bir olup bitti ile girmesine itiraz etmeme çizgisine parti içinden tepkiler sürüyor.

Türbanlı milletvekillerinin Genel Kurul’a girdiği günlerde yurt dışında olan CHP İstanbul Milletvekili Serter Aydınlık’a konuştu. İsim vermeden partisinin tutumunu da eleştiren Serter, türbanın kamuya daha sonra da Meclis’e sokulmasını hukuk dışı bir uygulama olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘Kabul ediyor izlemini, suç ortaklığı anlamına geliyor’

“Bu hukuk dışı bir uygulama, Anayasa aykırı bir uygulama olması nedeniyle, kabul ediyormuş gibi bir izlenim vermek, bu suçun suç ortaklığı anlamına geliyor, diye düşünüyorum. Bu tabii, bütün siyasi partileri kapsayan bir eleştiri.

‘Türbanı hoşgörü ile kabullenmek hukuksal değil, siyasi’

Laikte anayasamızın değiştirilemez maddelerinden biri. Dolayısıyla ‘Burada bir hoşgörü gösterdik, biz bunu kabullendik' gibi bir anlayış hukuk devletinde, hukuken geçerliği olan bir anlayış değil. Bunu sadece Meclis için değil, bütünüyle kamu için de söylüyorum. Burada bütün siyasi partilerin bu konuda bir hoşgörü ortamına girmiş olmaları tamamıyla siyasi nitelikte bir tavırdır. Hukuken bunun arkasında durmak aslında anayasa karşı bir hareketi destekliyormuş gibi bir görüntü verir.

‘Açıkça anayasa deliniyor’

Ben bunu sadece Meclis için de söylemiyorum. Öğretmenler, okuldaki küçücük öğrenciler, kamu kurumundaki görevlilerin tümü için söylüyorum. Bu hukuksuz bir uygulamalıdır. Yönetmenlik değiştirerek, türbanını önünü açamazsınız . Çünkü bu doğrudan anayasaya atıf yapılarak yapılan bir düzenlemedir. Bakın tekke ve zaviyelerin açılması için teklif verildi. Anayasanın laiklik ilkesi ihlal ediliyor. Siyaseten bu konuları istismar eden bir iktidar partisine karşı da ‘ bu oyuna bu tuzağa düşmeme’ kaygısıyla siyasi partiler ses çıkarmıyorsa bu benim kabul edebileceğim bir duruş şekli değildir.”

‘Laiklik araştırma teklifin durduruldu’

CHP grubuna verdiği laiklikle ilgili Meclis araştırması açılmasını istediği teklifin gruptan çıkmadığını anımsatan Serter, “çen hafta bir meclis araştırması hazırladım. Ama kabul görmedi. Konu buydu. Bütünüyle bu konunu irdelenmesi, sadece türban ekseninde değil, mesela evlere baskın, özel hayata müdahale… Hepsi aynı kapsam içinde yapılan düzenlemeler. AKP’nin laiklik karşıtı eylemlerini ve özel hayata müdahalesini araştırması gerektiğini düşündüğüm için bir meclis araştırma önergesi verdim. O nedenle bu önergeyi uygun görmüştüm ama maalesef durduruldu” diye konuştu.

Aydınlık

Dershane savaşının perde arkası Gündem Hakan Bayrakçı ile Yerel Seçim programının bu haftaki konukları Gündem Zeytinyağı üretimi bitmek üzere Gündem Obama, Erdoğan'ı azarladı Gündem