Mobilyada istihdam zamanı
Ege Mobilya ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tezel: "Hem istihdam hem KDV yönünden verilen destekler, piyasanın önünü açma yönünde roketleyici bir etki yaptı"
Mobilyada KDV indirimi ve istihdam destekleri sonrası firmaların yeni personel alımına hız verdiği belirtildi.
Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Tezel, 15 Temmuz sonrası dönemde durgunlaşan mobilya sektöründe üretici ve satıcıların büyük sıkıntı yaşadığını, devletin KDV indirimini getirmesinin piyasaya doping etkisi yaptığını kaydetti.
İstihdam seferberliği kapsamında da cazip teşviklerin sunulması ve KDV indiriminin piyasaya etkisini ikiye katladığına işaret eden Tezel, şöyle konuştu:
"Hem istihdam hem KDV yönünden verilen destek, piyasanın önünü açma yönünde roketleyici bir etki yaptı. İhtiyacını erteleyenlerin yanında alıcı olmayan vatandaşın bile harekete geçtiğini görüyoruz. Ciddi anlamda hareketlilik getirdi. Bunun üretime de yansımaları oldu.
Piyasanın açılmasıyla birlikte firmalar kapasitelerini kullanmaya başladı. Bu da eleman alımını hızlandırdı. Benim fabrikam son 1 ayda yüzde 10'un üzerinde istihdam artışı sağladı. Daha da fazlasını yapmaya çalışacağız. Mobilya sektörü istihdam seferberliğine önemli oranda destek verecek."
"Pes etmedik"
Türk mobilya sektörünün ekonomik daralma nedeniyle Avrupa pazarına eskisi kadar ihracat yapamadığını, komşu ülkelerdeki iç savaşlar ve siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle geleneksel pazarlarında da gücünü yitirdiğini dile getiren Tezel, ihracatçının son dönemde eline çantasını alarak daha önce hiç gitmediği pazarlara adım attığına dikkati çekti.
Tezel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her zaman ihracat yaptığımız pazarlarda eski konumumuzda değiliz ama pes etmedik. Arap ülkelerinde daha rekabetçi fiyatlar ve tasarımlarla payımızı artırmaya çalışıyoruz. Alternatif pazarlar arıyoruz. Örneğin keşfedilmemiş Afrika pazarına ağırlık verdik. Nijerya, Kongo ve Mali gibi ülkelere açılıyoruz. Artık 'bu ülkelere adım atmayan mobilya ihracatçısı yoktur' diyebiliriz.
Kolombiya'ya dahi gidiyoruz. İzmir'deki mobilya fuarına bu ülkeden oldukça kalabalık bir alım heyeti geldi. Biz oraya ilk gittiğimizde Türkiye'de mobilya üretimi olup olmadığını dahi bilmiyorlardı. İnsanlar buraya gelince çok şaşırdılar. Fiyatlar da uygun geldi. Ciddi alım yapacaklarını düşünüyorum."
Mobilyada en önemli rakip olan Çin'in ucuz işgücü avantajına rağmen kalitede istenen seviyede olmadığını, bu konuda Türk firmalarının öne çıktığını dile getiren Tezel, sektör firmalarının artık üretimden çok tasarıma önem verdiğini, başarılı markaların doğduğunu ve kendine olan güvenin de arttığını kaydetti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre geçen yıl 2,6 milyar dolarlık ihracat yapan Türk mobilya sektörü içinde 120 milyon dolarlık paya sahip Ege İhracatçı Birlikleri üyesi firmalar, satışlarının önemli bölümünü Suudi Arabistan, Almanya, ABD, İngiltere ve Irak'a gerçekleştirdi.