Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: İstanbul'u depreme hazır hale getirmeliyiz
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, belediyelerin en önemli işinin kentsel dönüşüm olması gerektiğini belirterek, "Bazı belediyeler kentsel dönüşüm noktasında hiçbir şey yapmıyor. Bazıları yapıyormuş gibi gözüküp yine hiçbir şey yapmıyor. Bazıları da çırpınıyor, yapıyor. Çiçek dikme işleri de yapılsın ama birinci işimiz; konutları sağlıklı hale getirerek, İstanbul'u depreme hazır hale getirmek." dedi.
Bakan Özhaseki, Kartal'da Yunus Mahallesi sakinleriyle bir araya gelerek, vatandaşların imar ve tapu sorunlarını dinleyerek çözüm için söz verdi.
Özhaseki, uzmanların İstanbul için 2030 yılına kadar büyük bir deprem olacağı uyarısında bulunduğunu aktararak, buna ilişkin tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.
Bakanlık olarak yeni yasalar çıkarmak, kentsel dönüşümü teşvik etmek zorunda olduklarını ifade eden Özhaseki, 2030'a kadar tüm şehri sağlıklı yapılara kavuşturmaları gerektiğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Belediyelerin en önemli işi kentsel dönüşüm olmalıdır. Bazı belediyeler kentsel dönüşüm noktasında hiçbir şey yapmıyor. Bazıları yapıyormuş gibi gözüküp yine hiçbir şey yapmıyor. Bazıları da çırpınıyor, yapıyor. Çiçek dikme işleri de yapılsın ama birinci işimiz; konutları sağlıklı hale getirerek, İstanbul'u depreme hazır hale getirmek. Biz de bu noktada kanun, yönetmelik ne gerekiyorsa yaparız. A partili, B partili demeden sorunlarını çözeriz. Deprem geldiğinde parti ayırmıyor."
Yunus Mahallesi'nin sorunlarının kendisine aktarıldığını ifade eden Özhaseki, şöyle devam etti:
"Mahallenin merkez planlarıyla ilgili yetki Büyükşehir Belediyesine verilmiş. Burada bildiğim kadarıyla 700 civarında itiraz olmuş ve bunların değerlendirme süreci devam ediyor. Burada bana iki ciddi sorun söylendi. Birisi tapu meselesi, diğeri de merkezde yaşadığımız mesele. Bunlarla ilgili tek tek notları aldık, olayı biliyoruz. Bakanlık olarak Büyükşehire yetkiyi verdikten sonra 'pat diye aldık' diyemeyiz. Anlaşılan planlarda da sıkıntı var. İtirazlardan sonra planları biz gözden geçireceğiz. Bu sorunların çözümü noktasında Büyükşehir Belediyesine yazacağız. Eğer çözülmüyorsa çok kısa süre içerisinde Bakanlığa çekip alacağız ve bu işe biz gireceğiz. İşin doğrusu şu; ilçe belediyesi ve Büyükşehirin ilişkisinde bunların hepsi çözülür. Niye çözmediler? Hala merak ediyorum."
Özhaseki, bu tür itilaflarda genellikle ilçe belediye başkanlarının sorunu görünce hemen kaçtığını belirterek, "Hava atmaya gelince hemen resmi veriyorlar. İstanbul'da gördüğüm bu." dedi.
"Ne kadar sürerse sürsün çözeceğiz bu işi"
Bir vatandaşın, "Kartal Belediye Başkanının da şu anda burada, yanınızda olması gerekirdi" ifadesi üzerine Bakan Özhaseki, "Kartal Belediyesi benim buraya geldiğimi biliyor. Resmi sitesinde çok çirkin bir resim kullanarak kınamada bulunmuş. Yazıklar olsun, gelmeye yüzleri yok. Üç ay önce bana planlarla gelip 'Yardımcı olur musunuz?’ dediklerinde şunu söyledim; 'Yeter ki doğru işler getirin, başımın üstünde, yardımcı olacağım' diye söz verdim." diye konuştu.
Mahalle sakinlerine sorunlarının çözümü için söz veren Bakan Özhaseki, "Halk oylaması sonrası planları masaya yatıracağız. Ayın sonuna kadar bir kanaate varacağız. Büyükşehire diyeceğiz ki 'Ya şu itirazları değerlendir, doğru bir şekilde planlayıp sen devam et. Yoksa Bakanlığa devret, bitsin bu iş.' Bize geçtikten sonra planlama süreci biraz alabilir ama ne kadar sürerse sürsün çözeceğiz bu işi." değerlendirmesinde bulundu.