Münih Güvenlik Konferansı'nın gündemi Rusya, Suriye ve Rakka harekatı oldu

Münih Güvenlik Konferansı'nın gündemi de Rusya, Suriye ve Rakka harekatı oldu. Türkiye, harekatın terör örgütü PYD ile yapılmasının zararlarını anlattı. Amerikalılarsa PYD'nin PKK'nın kuzeni olduğunu söyledi.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da aralarında olduğu geniş bir heyetin katıldığı Münih Güvenlik Konferansı'nda Suriye'deki gelişmeler ele alındı.

Milli Savunma Bakanı Işık, Batı İttifakının zamanında atması gereken adımları atmamasından dolayı Rusya’nın bölgede ağırlığını artırdığını söyledi.

"Türkiye'nin Suriye’deki kırmızı çizgilerinin aşılmasına Obama yönetiminin müdahale etmemesi üzerine doğan boşluğu Rusya’nın çok iyi doldurduğunu” söyleyen Işık, Rusya’nın bu sayede herkesin dikkate alması gereken bir aktör konumuna geldiğini söyledi.

Bakan Işık ABD ile görüş ayrılıklarına rağmen ilişkilerin koparılmadığını da belirtti.

“PYD’nin Suriyeli kürtlerin temsilcisi olmadığını vurgulayan" Milli Savunma Bakanı, ABD ve Avrupa’ya "Terör örgütleri arasında ayrım yapmayın" diye seslendi.

Muhtemel Rakka operasyonu da konferansın gündemdeydi. Bakan Işık "Biz formülümüzü ortaya koyduk, IŞİD'i süpürme operasyonunu Suriyelilerle, IŞİD'in evinden ettiği Rakkalılarla yapalım, bu konuda Türkiye’nin tecrübesi var" diye konuştu.

Eski CIA başkanı David Petraeus ise yaşanan gerilimlere rağmen Türkiye - ABD ilişkilerinde yakınlaşma olduğunu söyledi. Patraeus, Rakka operasyonu konusunda ise “Rakka’nın bir Kürt kenti olmadığı ve bu nedenle Kürtler tarafından kurtarılamayacağı anlayışı olduğunu" belirtti. Patraeus PYD’yi ABD’nin terör örgütü olarak tanıdığı PKK’nın ‘kuzeni’ olarak nitelendirdi.

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, Güvenlik Konferansında Almanya mevkidaşı Merkel ile görüştü.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, güvenlik ve terörle mücadele konularının da gündeme geldiği görüşmede, IŞİD, FETÖ ve PKK/PYD gibi terör örgütleriyle mücadelede Almanya ile işbirliği konusundaki beklentilerini dile getirdi. Merkel'de düzensiz göç ve terörle mücadelede ikili işbirliğinin önemine değindi.

ulusalkanal.com.tr

Başbakan Binali Yıldırım'dan Rakka operasyonu açıklaması Gündem Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz referandum oyunu Ulusal Kanal'a açıkladı Gündem TSK: 16 terörist etkisiz hale getirildi Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: 1923'te ilan ettiğimiz Cumhuriyet'i ilelebet koruyacağız Gündem