PKK/HDP ittifak tutum belgesini açıkladı

HDP, seçimlere ilişkin ittifak tutum belgesini açıkladı. 11 maddelik belgede, PKK’nın çözüm süreci talepleri yer aldı. Kürt sorunun çözüm zeminini Meclis'in yaratması istendi. Yerel özerklik ve ana dil talebi bir kez daha dillendirildi. Terörle mücadele ve terör davalarının hedef alındığı tutum belgesinde Millet İttifakı ortaklarına birlikte yürümeye ve birlikte yönetmeye hazırız mesajı verildi.

Abone ol

PKK’nın Meclis’teki temsilcisi HDP, günlerdir açıklayacağını söylediği ittifak tutum belgesini duyurdu.

HDP, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesi ve sonrasına dönük tavrını, Ankara’da düzenlediği toplantı ile açıkladı. Hazırlanan 11 maddelik tutum belgesinde, “Kürt sorunu için zemini Meclis'in yaratması istendi.”

Yerel yönetimlerde özerklik istendi. Çözüm sürecine dönüş ve geniş katılımlı demokrasi ittifakı için “ilkesel buluşma” çağrısı yapıldı.

YEREL YÖNETİMLERDE ÖZERKLİK ÇAĞRISI

Tutum belgesini, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar birlikte okudu. Belgenin “Güçlü Demokrasi” başlıklı ilk maddesinde, yerel yönetim özerkliği çağrısı yapıldı.

- Güçlü demokrasi, aynı zamanda yerinden ve yerelden yönetim anlayışını gerektirir. Kuvvetler ayrılığının yerele doğru genişletildiği, yerel yönetimlere yetki ve kaynak devrinin güvence altına alındığı güçlü bir yerel demokrasi olmadan güçlü demokrasiyi inşa etmek mümkün değildir.

FETÖ VE PKK DAVALARININ ORTADAN KALDIRILMASI İSTENDİ

Siyasi davalar” adı altında terör davalarının sonlandırılması istendi. PKK ve FETÖ’ye yönelik terörle mücadeleyi yürüten kolluk kuvvetleri hedef alındı.

- Tüm siyasi davaların ve mahkumiyetlerin sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmasını, adaletin ve toplumsal barışın tesisi açısından bir gereklilik olarak görüyoruz.

“KÜRT SORUNU İÇİN ZEMİNİ MECLİS YARATMALI”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarıyla tekrar gündeme gelen Kürt sorunu tartışmaları da HDP’nin tutum belgesinde yer alan öncelikler arasındaydı. Muhattap tartışmalarına girmeyen HDP, metinde, “Kürt sorunu için Meclis'in zemin yaratması gerektiğini savundu. PKK’nın talepleri arasında yer alan anadilde eğitim bir kez daha dillendirildi. Çözüm sürecine dönüş çağrısı yapıldı.

- Bu çerçevede, başta anadili hakkı olmak üzere tüm evrensel kimlik haklarının tanınması için gerekli düzenlemelerin yapılması büyük önem taşımaktadır.

MİLLET İTTİFAKI'NA BİRLİKTE YÜRÜME VE YÖNETME ÇAĞRISI YAPILDI

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, açıkladıkları ilkeler doğrultusunda Millet İttifakı'na seslendi.

- HDP olarak yukarıda ifade ettiğimiz ilkelerin yaşama geçirilmesinden yana tüm toplumsal taraflarla ve siyasi aktörlerle görüşmeye ve müzakere etmeye, birlikte yürümeye, ortak mücadeleye ve ortak yönetime hazır olduğumuzu vurguluyoruz.

HDP’nin toplantıya, terör soruşturmaları nedeniyle görevden alınan belediye başkanları da katıldı. “Asıl muhatap İmralı’dır” sözleriyle tepki çeken HDP Van Milletvekili Sezai Temelli ise, salonda en çok ilgiyi gören isim oldu. Toplantı sonrası T24’e konuşan Temelli, sözlerinin arkasında olduğunu söyledi; “olmazsa olmaz aktörlerden biri Abdullah Öcalan’dır.” dedi.

TGB'den açıklama: ''Barınma sorununda kalıcı çözüm için devlet yurtları yapılsın'' Gündem Millet İttifakı'nda adaylık krizi: Gül, CHP'li İmamoğlu ve Kaftancıoğlu ile masaya oturdu Gündem İran sınırındaki mayınlar temizleniyor Gündem MİT'ten Suriye'de kritik operasyon Gündem