Trabzon'da makine sektörü büyüyor

Trabzon'dan bu yılın ilk 3 ayında 12 ülkeye, 907 bin 642 dolarlık makine ve aksamları ihracatı gerçekleştirildi

Abone ol

Trabzon'dan 2017'nin ilk 3 ayında 12 ülkeye, 907 bin 642 dolarlık makine ve aksamı ihraç edildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Trabzon'dan 2016 yılında 23 ülkeye 5 milyon 450 bin 170 dolarlık makine ve aksamları ihracatı gerçekleştirildi.

Bu yılın 3 aylık döneminde ise 12 ülkeye makine ve aksamları ihraç eden ihracatçılar, 907 bin 642 dolar gelir sağladı.

İhraç edilen ürünlerde, üretimi Trabzon'da gerçekleştirilen briket ve tuğla yapımına yönelik makineler ile beton santral makineleri ilk sırada yer aldı.

Bu ürünlerin en çok ihraç edildiği ülkeler ise Umman, KKTC, Lübnan ve Libya oldu.

"Trabzon'da makine sektörü her geçen gün gelişiyor"

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'da makine sektörünün her geçen gün geliştiğini söyledi.

Trabzon'da imalatı yapılan makine ve aksamlarının ihracatının da gelişerek büyüdüğünü vurgulayan Gürdoğan, "İhraç edilen makine ve aksamlarında en büyük payı, üretimi ilimizde yapılan briket ve tuğla yapımına yönelik makineler ile beton santral makineleri almaktadır. Bu makineler de Umman, KKTC, Lübnan ve Libya gibi ülkelere ihraç edilmiştir. Bunun yanında yine Trabzon'da son teknolojiye göre üretimi yapılan gıda sanayine yönelik makineler, maden ocaklarında kullanılan makineler ve paketleme makineleri ihracatı da gerçekleştirilmiştir." diye konuştu.

Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri

Gürdoğan, Trabzon sanayicisinin geçmişten gelen yaratıcılık ve tasarım yeteneği sayesinde makine sektörünün de son yıllarda önemli bir gelişme göstermeye başladığına işaret ederek, "İl ihracatımız öne çıkmaya başladı. Avrupa ve Afrika ülkeleri makine siparişi veriyor ve aldıkları ürünlerden gerek kalite gerekse fiyat uygunluğu açısından memnuniyetlerini ifade etmektedirler." ifadelerini kullandı.

Sanayicilerin Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine yoğunlaştıklarını dile getiren Gürdoğan, "Sanayicilerimizin dünyanın en ücra köşelerine dahi Trabzon'da üretilen makineleri ihraç etmeleri bizleri gururlandırıyor." dedi.

Gürdoğan, birlik olarak geliştirdikleri UR-GE projesiyle makine sektörüne destek verip, üye firmaları yurt dışı pazarlara yönlendirmeye çalıştıklarını belirterek, firmaların dış ticaret potansiyellerini ve AR-GE yetkinliklerini artırmak için her türlü desteği vereceklerini sözlerine ekledi.

Kuzey ve güney illeri istihdamda fark yarattı Ekonomi Türk tüketicisi kozmetikte “doğal“a yöneldi Ekonomi BES'le maaşlardan ne kadar para kesileceği belli oldu Ekonomi Altın fiyatları yeni haftada ne kadar? (Gram, çeyrek) Ekonomi