Uluslararası sözleşmelerden çekilme kararını kim verebilir?

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, uluslararası sözleşmelerden ayrılma konusunda yeni bir tartışma başlattı. Şentop, Cumhurbaşkanının İstanbul Sözleşmesi'nde olduğu gibi bir kararla Montrö ve diğer uluslararası anlaşmalardan da çekilebileceğini savundu. Peki, Türkiye imzaladığı uluslararası sözleşme ve anlaşmalardan nasıl çekilebilir?

Abone ol

Türkiye'nin uluslararası bir anlaşmadan Cumhurbaşkanıkararnamesiyle çıkabileceğini belirtti. Hukukçular ise çekilme kararı için Meclis'i işaret etti.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop katıldığı bir televizyon programında Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını değerlendirdi. Şentop, kararın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile alınmasına yönelik eleştirilere yanıt verdi. Cumhurbaşkanının istediği uluslararası anlaşmadan bir karar ile çıkabileceğini savundu.

Peki, Şentop'un söz ettiği gibi Türkiye imzaladığı uluslararası anlaşmalardan Cumhurbaşkanı kararnamesiyle çıkabilir mi? Anayasa'nın 87'nci maddesine göre, uluslararası sözleşmelerin onaylanması Meclis'in yetkileri arasında yer alıyor. Hukukçulara göre, Meclis söz konusu anlaşmaları 244 sayılı kanuna göre, onaylıyor.

Hukukun genel kurularına göre de Meclis'te kanun yoluyla getirilen bir uygulama yine benzer yollardan iptal edilebilir. Bu nedenle de Meclis'e çekilme kararı için bir kanun teklifi sunulur.

Ancak, hukukçulara göre, sözleşmelere koyulacak bir madde ile çekilme konusunda yürütmenin görevlendirilmesi durumunda Cumhurbaşkanı feshedebilir.

2 FETÖ'cü Türkiye'ye getirildi Gündem Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: ''Üretim çarkları tüm hızıyla dönüyor'' Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan Vang Yi'yi kabul etti Gündem Hulusi Akar ile Rus mevkidaşı arasında kritik görüşme Gündem