CHP'den Washington'da Kürdistan açılımı

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Washington’da HDP’nin düzenlediği ‘Ortadoğu’da yeni Kürt realitesi’ başlıklı konferansta Demirtaş ile birlikte konuşacak. PYD Başkanı Müslim de konferansa görüntülü bağlanacak

CHP’nin yeni yönetiminin ilk icraatlarından biri, HDP’nin Washington’da düzenlediği konferansa Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nu gönderme kararı oldu. Kurultaydan sonra oluşan yeni CHP yönetimi, bir yandan AKP’nin açılım politikalarına daha güçlü destek verirken diğer yandan da HDP ile yakınlaşmaya başladı. Yerel seçimlerde ittifak arayışlarıyla başlayan süreçte önümüzdeki günlerde Washington’da düzenlenecek bir konferansta CHP ile HDP, ortak resim verecek.

ABD, KÜRTLER VE ORTADOĞU’NUN GELECEĞİ

26 Eylül’de düzenlenecek konferansın tam başlığı, “Ortadoğu’da yeni Kürt realitesi: Riskler, beklentiler ve fırsatlar”. Washington Ulusal Basın Kulübü’nde yapılacak konferansın açış konuşmasını HDP Washington Temsilcisi Mehmet Yüksel yapacak.

Demirtaş ve Tanrıkulu’nun konuşacağı oturumun başlığı, “ABD, Kürtler ve Ortadoğu’nun Geleceği”. Aynı oturumda ABD’den de önemli bir “uzman” konuşmacı var: Michael Werz. Werz, Center for American Progress (CAP) adlı Obama’ya yakın kuruluşun Türkiye uzmanı. Werz, arkadaşı Max Hoffmann ile Amerikan yönetimine yeni bir Kürt politikası öneren “ABD, Kürtler ve Kürt Bölgeleri” başlıklı raporu hazırlamıştı. Raporun temel tezi, Suriye, Irak, İran ve Türkiye’de birbirleriyle çalişmeleri olan farklı Kürt örgütlerini ortak bir hedefte birleştirmek. Raporda, IŞİD ve diğer radikal İslami akımlara karşı PKK/PYD ile hemen resmi temas kurulması öneriliyor.

RİSKLER, BEKLENTİLER FIRSATLAR...

4 oturum olarak düzenlenen konferansta Boğaziçi Üniversitesi Sosoyoloji Bölümü’nden Nazan Üstündağ, gazeteci Ruşen Çakır, KDP Washington temsilciliğinden Kerwan Zebari, PYD Dışilişkiler Komitesi Üyesi Alan Şemo, HDP Genel Başkan Yardımcısı ve BDP eski Washington Temsilcisi Nazmi Gür, Kerkük Valisi Necmettin Kerim, Irak Parlamentosu Ezidi Milletvekili Vian Dakheel ve AKP’ye yakın SETA Vakfı’ndan Kadir Üstün de konuşmacılar arasında yer alıyor. PYD Başkanı Salih Müslim’in de konferansa görüntülü olarak bağlanacağı belirtidi.

Konferans, geçen yıl BDP’nin 28 Ekim’de Washington’da düzenlediği konferansın devamı niteliğinde. PYD lideri Salih Müslim, geçen yılki konferansın ilk paneline Skype ile bağlanırken, BDP’nin Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve BDP Van Milletvekili Nazmi Gür bizzat katılmıştı. Gazeteciler Cengiz Çandar ve Amberin Zaman’ın da katıldığı konferansta Salih Müslim ABD’den destek istemişti. Konferansta ABD’nin eski Ankara ve Bağdat Büyükelçisi Washington Enstitüsü uzmanı James Jeffrey de konuşma yapmıştı.

KILIÇDAROĞLU DÜMENİ AÇILIMDAN YANA KIRDI

ABD’nin telkinleriyle başladığı belirtilen HDP ile yakınlaşma ve açılıma tam destek sürecinde dönüm noktası, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ile 23 Ekim 2013’te Ankara’da Sheraton Oteli’nde 2 buçuk saat baş başa görüşmesi olmuştu. Parti yönetiminden kimsenin haberinin olmadığı bu görüşmeden bir süre sonra Kılıçdaroğlu ABD’ye gitmişti. 19 Araılk 2013’te ise Ricciardone bu kez Büyükelçilik konutunda Kılıçdaroğlu’nu ağırlamıştı. Bu ziyaret ve görüşmlerin ardından Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde parti organlarına danışmadan açılım politikalarına destek açıklaması yapmıştı. Kılıçdaroğlu Diyarbakır’da yaptığı konuşmada açılım konusunda AKP’ye açık çek vermiş ve CHP’nin kırmızı çizgilerini kaldırdığını ilan etmişti. Kılıçdaroğlu, kurultay sürecinde de açılımı destekleyen bir yönetim oluşturdu.

Aydınlık

"PKK'nın IŞiD'e karşı mücadelesi illüzyon" Gündem Davutoğlu: Şiddettir, terördür Gündem Çankaya Köşkü'nde güvenlik zirvesi Gündem 'Bu kitap bir Türkiye gerçeğidir' Gündem